1. vorige
  2. volgende

Brandweervoorlichting vanaf jonge leeftijd is een must

“Als er brand is, moet je zo snel als mogelijk uit het huis gaan,” werden de peuters van het ‘Kinderdagverblijf (KDV) van een Huis naar een Thuis’ door de brandweervoorlichters Harvey Laing en Xaviera Rigters voorgehouden. Laing geeft tegenover Suriname Herald te kennen dat het belangrijk en noodzakelijk is dat kinderen al vanaf een jonge leeftijd bewust worden gemaakt over wat ze moeten doen wanneer brand uitbreekt en dat ze niet met vuur mogen spelen.

De brandweervoorlichter heeft gemerkt dat de kinderen vaak genoeg wel weten dat spelen met vuur niet mag, maar ze weten niet waarom. Middels brandweervoorlichting probeert de brandweer de kinderen de nodige richtlijnen te geven hoe ze moeten handelen wanneer brand uitbreekt. Dit wordt gedaan middels liedjes en spelletjes. Op een spelende wijze worden ze eveneens het brandweernummer van 110 geleerd. Laing gaf verder aan dat kinderen vaak genoeg het slachtoffer worden van brand. Onlangs was dit het geval bij een woningbrand aan de Hajariweg.

Rigters legde uit dat de kinderen worden uitgelegd dat ze zo snel als mogelijk naar buiten moeten gaan wanneer brand in hun huis uitbreekt. Ook worden ze voorgehouden dat ze hun lievelingsspeelgoederen zoals pop en auto gewoon moeten achterlaten, want die kunnen hun ouders altijd weer aanschaffen. Aan ouders wordt de boodschap ook gegeven om lucifers en aanstekers zo ver als mogelijk te houden van de kinderen. “Ga met je aansteker weg wanneer je uit huis gaat,” aldus Rigters. De kinderen worden ook erop geattendeerd om hun ouders eraan te herinneren dat ze hun aanstekers ver weg moeten zetten.

Laing voerde aan dat de brandweer zoveel mogelijk voorlichting blijft geven, want die wil voorkomen dat er brandslachtoffers zich voordoen. Ieder slachtoffer is een te veel, benadrukte hij. De peuters van het KDV van een Huis naar een Thuis hebben kennis mogen maken met het equipment dat de brandweer gebruikt. Ook de brandweerwagen was bezienswaardig voor de peuters die zij van dichtbij mochten bezichtigen.

Vishmohanie Thomas

  1. kinderen 7
  2. brand 5
  3. huis 5
  4. peuters 3
  5. laing 3