1. vorige
  2. volgende

Vragen over wettig gezag Mariënburg

Parlementariër Jenny Warsodikromo (MC/NDP) heeft in het parlement vragen gesteld over de grondtoewijzingen op Mariënburg. Zij wil van de minister weten wie dat allemaal bepaalt. Warsodikromo heeft dit meegedeeld tijdens een bijeenkomst in het Telesurmuseum van het Surinaams Openlucht Museum Nieuw Amsterdam (SOMNA).

Samen met districtscommissaris Mike Nerkust en andere belangstellenden heeft zij gesproken met de projectleider van het archeologisch onderzoek naar het massagraf van 1902, Benjamin Mitrasingh. Ook Mitrasingh wil graag weten wie gronden op Mariënburg toewijst. “Want wij krijgen vaak te horen dat wij op het terrein van iemand anders bezig zijn.” Over het wettig gezag in het gebied, tast hij ook in de duisternis.

Mitrasingh zegt dat er drie antieke brandkasten op Mariënburg staan te roesten. “Deze kasten behoren tot ons cultureel erfgoed. Niemand mag daaraan komen zonder een schriftelijke toestemming van het wettig gezag, de minister of de president.” Ook het minimuseum dat vaker dicht is dan open, zou volgens de archeoloog moeten ressorteren onder het beheer van het SOMNA.

Namen correct vermeld
Districtscommissaris Nerkust heeft Mitrasingh geadviseerd zich niet te storen aan de tegenwerkingen, omdat Nederland zeker alle informatie moet hebben over het massagraf. “Versier ergens een ticket en ga er naartoe. Anders wordt het zoeken naar een naald in een hooiberg,” merkte directeur Gerard Alberga van het SOMNA op. Onderling is afgesproken dat er gewacht zal worden op de antwoorden van de minister.

De deelnemers aan het gesprek hebben een rondleiding gehad in het onderzoeksgebied te Mariënburg. Ze hebben meer inzicht gekregen in de werkzaamheden van een archeoloog. Na het lokaliseren van het massagraf en het herbegraven van alle skeletten in situ, dus zoals ze zijn aangetroffen, zal er onmiddellijk een aanvang worden gemaakt met het onderzoek in de archieven van Mariënburg in zowel het Surinaams Museum als in ons archief. “Ik hoop vooral van harte dat alle namen op het monument van de heldhaftige strijders op Mariënburg correct zijn vermeld, want opeens weet niemand meer iets,” zegt de projectleider aan Starnieuws. “Er wordt nergens een bron genoemd. Ik moet er dus niet aan denken dat iemand de namen gewoon of om politieke redenen heeft verzonnen. De hemel behoede ons daarvoor!”

  1. marienburg 6
  2. mitrasingh 4
  3. minister 3
  4. somna 3
  5. massagraf 3