1. vorige
  2. volgende

‘Hij was een syatu lont, maar in de omgang heel erg okay’

PARAMARIBO - Archeoloog, kunsthistoricus en voormalig cultuurdirecteur Benjamin Mitrasingh (75) is dinsdagmorgen in het Academisch Ziekenhuis overleden. Ramon Jawalapersad, ondervoorzitter van de Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI), werd twee dagen vóór het overlijden van Mitrasingh op de hoogte gesteld dat hij ernstig ziek was opgenomen in het ziekenhuis. “Vanwege drukke werkzaamheden in verband met 1 juli heb ik verzuimd om met de familie te bellen... of ik kreeg dinsdag - morgen prompt het slechte nieuws”, zegt Jawalapersad.

Mitrasingh stond bekend om zijn verschillende cultuurprojecten, maar ook voor zijn brutale en uitdagende uitspraken. Met het laatste konden velen niet omgaan. Uitlatingen In de beginjaren tachtig was hij als hoofd werkzaam bij de Archeologische dienst van het directoraat Cultuur. Vanwege zijn vaak platvloerse uitlatingen op de werkvloer was hij niet erg geliefd en vroeg menigeen zich af of hij werkelijk in het bezit was van het diploma voor archeoloog.

Mitrasingh werd in 1999 directeur van het directoraat Cultuur in de regeerperiode van Jules Wijdenbosch. Hij was toen lid van de Basispartij voor Vernieuwing en Democratie (BVD) en werd voor die post vooruitgeschoven door partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Faried Pierkhan, die ook het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling onder zijn hoede had. Bij Cultuur nam Mitrasingh het roer over van James Ramlal die met pensioen ging. Ook op het directoraat konden afdelingshoofden niet met hem werken. Door hun vele klachten werd hij na een jaar stiekem op een zijspoor gezet door Karan Ramsundersingh, die minister van Onderwijs werd.

De kunsthistoricus ontwikkelde diverse cultuurprojecten. Hij was één van de oprichters van SHI en in het prille begin van de organisatie was hij de secretaris. Een van de bekende cultuurprojecten waarvoor Mitrasingh zich binnen de stichting voor inzette, was het realiseren van het Baba en Mai monument aan de Kleine Waterstraat. Dit monument is vervaardigd door kunstenaar Krishnapersad Khedoe en werd op 4 juni 1994 onthuld.

In een andere groot project overzag Mitrasingh als archeoloog het grote terrein van de voormalige suikeronderneming Mariënburg en ging op zoek naar het massagraf van 1902. Op desbetreffende plantage brak een opstand uit waarbij vermoedelijk veertien Brits-Indische contractarbeiders door de gewapende machten werden geëxecuteerd. Mitrasingh startte de opdracht in 2012, maar moest enkele jaren daarna stoppen omdat de financiële middelen niet meer toereikend waren.

Mitrasingh was voorzitter van zijn eigen stichting Cultuureducatie en zorgde er samen met kunstenaar George Ramdjiawansingh voor dat verschillende monumenten een opknapbeurt kregen. Hij was ook een groot voorstander van een Nationaal Museum, waarvoor hij zelf in 1990 een maquette vervaardigde. "Mitrasingh stond bekend om zijn grofheid en iemand met wie je moeilijk kon onderhandelen. Een type als Rashied Dhoekie. Voordat hij met formele dingen begon kwamen altijd twee lelijke woorden uit zijn mond. Dit is een van de redenen dat we hem nooit naar meetings meenamen. Hij was gewoon een syatu lont, maar in de omgang was hij heel erg okay", zegt Jawalapersad.

De laatste jaren was hij iets rustiger geworden. Kunstenaar Ramdjiawansing, die ook op het directoraat Cultuur werkzaam was, zegt in tegenstelling tot velen een prettige samenwerking met Mitrasingh te hebben gehad. "Een ieder heeft zo zijn eigen persoonlijkheid en dat had Ben ook. Je moet weten hoe je met zo een persoonlijkheid omgaat. In het begin had ik ook moeite met hem, maar ik heb geleerd dat je mensen moet nemen zoals ze zijn."

Voor Ramdjiawansing washet belangrijk dat het werk gedaan moest worden. "Un kan feti ala dey, ma a wroko musu go. En ik moet niet jokken, het werk werd ook gedaan." De afgelopen jaren had de kunstenaar geen zakelijke samenwerkingen met Mitrasingh, maar ze kwamen elkaar wel over straat of bij een winkel tegen. "Dan spraken we over van alles en nog wat", zegt Ramdjiawansing.

  1. mitrasingh 10
  2. zegt 4
  3. directoraat 4
  4. cultuur 4
  5. kunstenaar 4