1. vorige
  2. volgende

Parlement woest om laksheid rond corruptie

PARAMARIBO, 6 mei – Parlementariërs zijner niet over te spreken dat vermeende corruptie bij de overheid maar niet wordt aangepakt. Het heeft er alles van dat eventuele schuldigen de hand boven het hoofd gehouden wordt. President Desiré Bouterse en ook het Openbaar Ministerie moeten in actie komen, vindt vooral de oppositie.

Anders blijven de vele geruchten en berichten in de lucht hangen. Volgens Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS)is vooral de inactiviteit bij het Openbaar Ministerie opmerkelijk. De vraag is nog hoe vrij de justitie is om zaken te onderzoeken en hoe goed de rechtsstaat dus functioneert.“Natuurlijk hoor je geruchten dat er geen onderzoek mag plaatsvinden en dat de procureur-generaal zijn zelfstandigheid kwijt is”, zei Wijdenbosch in het parlement.

Toch blijft zij het frappant vinden dat geen enkele zaak justitieel wordt onderzocht. Tijdens de regeringen van het Nieuw Front zijn ministers door het Openbaar Ministerie vervolgd. Dat gebeurde zonder dat er vanuit de politiek enig signaal werd afgegeven. Ook de houding van het staatshoofd is op zijn minst vreemd. Toen de corruptieschandalen rond ex-minister Ramon Abrahams maar toenamen, werd die eenvoudigweg vervangen. Abrahams heeft nu een topbaan op het bureau van de president.

  1. openbaar 3
  2. ministerie 3
  3. president 2
  4. geruchten 2
  5. wijdenbosch 2