1. vorige
  2. volgende

Basketballer van weleer Eddy Zaal overleden

PARAMARIBO - Edward Alfred Zaal is niet meer. De basketballer van weleer, die in de sportwereld en daarbuiten bekend stond als Eddie, overleed woensdag in Zoetermeer, Nederland. Hij werd 83 jaar.

Zaal, geboren op 4 maart 1936 in Paramaribo, behoort tot de eerste lichting spelers van basketbalvereniging Indepediente. Opgericht op 18 november 1948 werd 'Inde' de eerste basketbalclub die vier jaar achtereen (1955-'58) kampioen van Suriname werd. Zaal was één van de pilaren in het sterrenteam, waarvoor ook onder anderen Ramon Krieger en Rudy Nijman uitkwamen. Krieger overleed dit jaar op 12 januari. Ook hij werd 83 jaar. Nijman (82) stierf in december 2016.

Uit 'De eerste Surinaamse sportencyclopedie (1893-1988)' valt af te leiden dat Zaal in augustus 1960 deel uitmaakte van de legendarische nationale basketbalselectie die in Bologna (Italië) participeerde in het Olympisch kwalificatietoernooi. In dit team zaten ook Krieger, Nijman, Hesdy van Wilgen, Rudi van Eyck, Otmar Sibilo, Wim Petrici, Carol Nelson, H.W. de Sanders, H.L.F. Sibilo en H.G. Pan A Tjok. Trainer/coach was Ludwig de Sanders. Van dit iconische team zijn alleen Nelson en Pan A Tjok nog in leven.

Zaal wordt op 1 augustus gecremeerd in Zoetermeer. Het afscheid is op 30 juli in uitvaartcentrum Monuta Ogier en op 1 augustus in de aula van crematorium Meerbloemhof. Hij laat zijn vrouw Mildred Zaal-Ruperti, kinderen Joan en Mark en kleinzoon Elgin na.

  1. zaal 5
  2. jaar 4
  3. krieger 3
  4. nijman 3
  5. augustus 3