1. vorige
  2. volgende

Brunswijk verwijdert Tjin A Tsoi uit vergaderzaal

Ronnie Brunswijk, die de vergadering van De Nationale Assemblee leidde, heeft Arthur Tjin A Tsoi (Nieuw Front/NPS) zojuist het woord ontnomen. Brunswijk gaf de politie de opdracht om het assembleelid uit de vergaderzaal te verwijderen. Tjin A Tsoi heeft via een punt van orde de vraag gesteld of het waar is dat een vooraanstaand lid van het parlement gespuugd heeft op een arbiter. Brunswijk die zich vreselijk misdragen heeft zaterdag op het voetbalveld, vindt niet dat de opmerking van Tjin A Tsoi iets te maken heeft met de leiding van de vergadering.

Tjin A Tsoi voerde aan dat hij via de media heeft vernomen dat het lid heeft gespuugd op een ander. Hij haalde aan dat het alles te maken heeft met de assembleevergadering. Het lid kan volgens hem de zaak verduidelijken. Brunswijk liet de parlementariƫr niet uitpraten. Hij onderbrak hem gelijk en zei dat de politicus buiten de orde was.

Toen de politieagenten de vergaderzaal binnenliepen om Tjin A Tsoi te verwijderen, schorste Brunswijk de vergadering. Hij had de hamer van voorzitter Jennifer Simons overgedragen gekregen. Nadat de tweede persoon onder leiding van Brunswijk het woord voerde, maakte Tjin A Tsoi, ondersteund door de oppositie, een punt van orde. De oppositie protesteerde ertegen dat Brunswijk Tjin A Tsoi het woord heeft ontnomen en hem met de politie uit de zaal heeft laten verwijderen.

Fractieleider van het Nieuw Front Radjkoemar Randjietsingh zei na de hervatting van de vergadering dat Tjin A Tsoi zich niet heeft misdragen en onterecht de zaal uitgezet is. Brunswijk bleef erbij dat er niks mis is met de orde. "Hij mag morgen terugkomen", zei Brunswijk die weigerde Tjin A Tsoi binnen te laten. De oppositie bleef protesteren, maar Brunswijk dreigde iedereen die de orde verstoort buiten te zetten. Een aanvraag voor een schorsing werd in eerste instantie niet toegekend aan het Nieuw Front. Brunswijk zei dat er niks aan de hand is. Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) vroeg een punt van orde en legde uit dat er in de samenleving iedereen zich afvraagt wat er gebeurd is op het voetbalveld. Brunswijk zei dat het gaat om een begrotingsbehandeling en vond dat er geen sprake is van een punt van orde. Castelen bleef aandringen op een schorsing voor fractie-overleg. Uiteindelijk schorste Brunswijk de vergadering. Na de hervatting bleef hij er bij terecht gehandeld te hebben. Hierin werd Brunswijk ondersteund door de coalitie. Tjin A Tsoi moet zich verwijderen van het terrein en kan morgen terugkomen.
  1. brunswijk 14
  2. tjin 10
  3. tsoi 10
  4. orde 7
  5. vergadering 5