1. vorige
  2. volgende

Echtpaar Somai 65 jaar getrouwd

Van katoen tot briljant en van diamant tot koraal, elke huwelijksverjaardag heeft in de traditie van onze voorouders een eigen materiaal dat deze dag moet symboliseren. Hoe langer het stel getrouwd is, hoe harder en mooier de gebruikte materialen worden. Bij het 65-jarige jubileum wordt gesproken van een briljanten bruiloft. Dit was ook het geval gisteren voor het echtpaar Somai te Leiding 9a. Basdew Somai en Dhanpatia Somai- Thakoerdien traden op 07 januari 1950 in het huwelijk. “Toen kon je niet zelf een partner uitkiezen”, vertelt Basdew Somai. “Ons huwelijk werd door tussenkomst van onze familie geregeld. Ik was 19 jaar oud en mijn vrouw was 14 jaar. Ik heb gewerkt bij het Ministerie van Openbare Werken als chauffeur”. Dhanpatia was huisvrouw en nam de zorg van hun negen kinderen op zich. Somai en zijn vrouw hebben altijd hard gewerkt in hun leven. Nog steeds doet Somai aan wat klein landbouw. Hij plant soepgroente en kouseband. Hij was ook heel actief in cricket en voetballen. Hij was lid van de veteranengroep Perkash. Het echtpaar woont zelfstandig en kan goed voor zichzelf zorgen. “Mijn ouders hebben vier zonen en vijf dochters. Een zoon is reeds overleden”, vertelt Chitra, de jongste dochter van dit briljanten echtpaar. “Ik ben 48 jaar oud en het oudste kind van mijn ouders is 62 jaar oud. Hij is een zoon en woont in Nederland”. Chitra en nog een zus zijn ook woonachtig in Nederland. Somai is geboren op 11 november 1931 in Wanica. Dhanpatia zag het levenslicht op 4 december 1935 ook in het distrikt Wanica. Het briljanten echtpaar is gezegend met 22 kleinkinderen en 20 overkleinkinderen.
De briljanten bruiloft is maar aan weinig mensen besteed. Veel mensen halen dit jubileum niet vanwege een scheiding of het vroegtijdig overlijden van één van de partners. Het is heel bijzonder als het echtpaar deze mijlpaal wel haalt, en dat wordt dan ook groots gevierd. Gisteren is te huize Somai ook feest gevierd met familie en vrienden. Het echtpaar is erg blij met hun 65-jarig huwelijk en hoopt dat ze een voorbeeld mogen zijn voor de jongeren.

In de Verenigde Staten is er geen benaming voor het 65-jarige jubileum. De term briljanten bruiloft bestaat in Amerika wel, maar heeft een hele andere betekenis. Het briljanten huwelijk wordt in Amerika gebruikt voor paren die echt goed bij elkaar passen en precies op elkaar aansluiten. Het paar vult elkaar altijd aan en alles loopt vanzelf. De partners zijn letterlijk ‘briljant’ in het op peil houden van hun huwelijk.

  1. somai 8
  2. briljanten 6
  3. echtpaar 6
  4. huwelijk 5
  5. jaar 4