1. vorige
  2. volgende

Verjaardag Amitabha Boeddha ook in Suriname gevierd

Amitabha Boeddha, wereldwijd de bekendste mediterende Boeddha in de lotus zithouding, zou woensdag 2554 jaar zijn geworden. Hij is het bekendste Boeddha beeldje, dat vele personen als decor in huis of in de tuin hebben.
Volgens Liang Shuen, voorganger van de Suriname Buddhist Association (SBA) is hij de hoofd Boedhha. “Hij is diegene bij wie je aanklopt als je in nood zit, verdrietig bent of pijn lijdt.” Volgens Shuen heeft deze heilige gezorgd voor het Westerse Paradijs (het Zuivere land), achter West-China. Een volgeling van hem kan vragen om na het leven op aarde toegang te krijgen tot dit hiernamaals paradijs.

Samen met de leden van de SBA heeft Shuen een gebedsdienst geleid ter ere van Amitabha. Tijdens het gebed in het Mandarijn is Emituo Fo, zijn Chinese naam, tientallen keren gereciteerd en in de mantra’s zijn loftuitingen gesproken. Na de dienst, hebben de volgelingen de vegetarische voedseloffers als fruit, zoete en zoute gerechten samen genuttigd, onder het genot van Chinese thee. De voorganger heeft ook haar gelukwensen voor 2015 uitgesproken. Zij is hoopvol gestemd over de organisatie, die vanaf 2008 bestaat en steeds meer aanhangers, Chinezen als ook niet niet-Chinezen telt.

Wie Amitabha’s naam aanroept vindt in het hiernamaals verlossing, geloven de Boeddhisten. Zij hoeven dan niet de lange weg van reïncarnaties te doorstaan. Zij die herboren worden in het Westerse Paradijs, ervaren het genot om Amitabha te horen praten over de dharma-leer, totdat zij gereed zijn om het Nirwana, de verlichting, te ondergaan. Amitabha was een koning en ging na kennismaking met het Boeddhisme als monnik door het leven. Hij nam de naam Dharmakara aan. Het Amitabha-Boeddhisme, is een hoofdvertakking van het mahayana-boeddhisme, een van de grootste stromingen in Oost-Azië.
  1. amitabha 5
  2. boeddha 3
  3. shuen 3
  4. paradijs 3
  5. naam 3