1. vorige
  2. volgende

Rechter bepaalt: Edmund Muntslag wordt uitgeleverd

Rechter Marcia Ayers-Caesar heeft in Port of Spain, Trinidad en Tobago, bepaald dat Edmund Quincy Muntslag wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten (VS). De Amerikaanse overheid wil de Surinamer berechten voor vermeende samenzwering om tien kilo cocaïne te smokkelen naar de VS.

In een laatste poging om uitlevering te voorkomen, heeft Muntslag zijn advocaat Keith Schotland na het geding aangegeven dat zijn cliënt van plan is een 'habeas corpus' bevelschrift naar de hoge raad in Port of Spain te sturen om hem vrij te laten uit de gevangenis, meldt de Trinidad Express. Op basis van het 'habeas corpus' principe heeft een ieder die zonder rechterlijke tussenkomst de vrijheid is ontnomen recht op een spoedig rechterlijk oordeel daarover.

Muntslag wordt samen met Dino Bouterse ervan beschuldigd drugs te hebben gesmokkeld naar de VS tussen december 2011 en augustus 2013. Dino heeft vorig jaar augustus bij een Amerikaanse rechtbank schuldig gepleit aan de aanklacht voor gezamenlijke samenzwering en voor terrorisme. Panama heeft hem in 2013 uitgeleverd aan de VS.

Dino zou US$ 2 miljoen ontvangen voor het opzetten van een post van de Libanese Hezbollah groep in Suriname. Het doel was dat deze groep de VS vanuit deze post zou aanvallen. Dino zou ze ook voorzien van wapens, waaronder ook van grond luchtraketten. Hij wordt op 10 februari veroordeeld in de VS.
De advocaten van Dino hadden om uitstel van het vonnis gevraagd. De Amerikaanse rechter heeft nu bepaald dat de uitspraak op 10 februari zal plaatsvinden.

Tijdens de hoorzitting van gisteren in Port of Spain, zei rechter Ayers-Caesar dat ze tevreden was dat er voldoende bewijsmateriaal was gepresenteerd door de advocaten die de Amerikaanse staat vertegenwoordigden die de uitlevering van Muntslag rechtvaardigen. Muntslag (30) is tijdens het proces op de hoogte gehouden van wat er werd gezegd door de Nederlandse vertaler Zaitoen Badloe-Klaverweide.
De advocaten van Muntslag hebben tot 23 januari om een bevelschrift in te dienen.

  1. muntslag 6
  2. dino 5
  3. amerikaanse 4
  4. rechter 3
  5. port 3