1. vorige
  2. volgende

Als de Surinaamse regering vindt dat het meedoen van Nederlandse voetballers in

PARAMARIBO - Als de Surinaamse regering vindt dat het meedoen van Nederlandse voetballers in het landsbelang is en de Surinaamse nationaliteit via een beschikking van de president of via de wet wordt verleend, kan de betreffende voetballer zijn Nederlandse nationaliteit behouden.. Dat is de stellige overtuiging van de Nederlandse advocaat Olav Haazen, werkzaam in New York en verbonden aan de rechtenfaculteit in Leiden, Nederland. 

Haazen is het dan ook niet eens met de stelling van de Nederlandse ambassadeur in Suriname Ernst Noorman die eerder deze week zei dat de jongens die de Surinaamse nationaliteit krijgen als ze voor het nationale team gaan voetballen, hun Nederlandse nationaliteit kwijt raken.

Gevraagd naar een reactie zegt Noorman bij zijn eerdere uitlatingen te blijven. Dat neemt echter niet weg dat mensen altijd naar de rechter kunnen gaan als ze vinden dat hun Nederlanderschap onterecht afgenomen zou zijn, meent de ambassadeur..

Haazen is mede oprichter van het comité NederlanderBlijven en de website Nederlanderblijven.com. Hij snapt ook niet goed waarom Nederland, in tegenstelling tot veel andere landen in de wereld, zo vast blijft houden aan het verbod op de dubbele nationaliteit. Juist ook in het Surinaamse voorbeeld vindt hij dat Nederland mee kan werken. Haazen adviseert de Surinaamse Voetbal Bond gewoon door te gaan met het plan om Nederlandse voetballers voor het Surinaamse team te laten spelen.

Noorman heeft van verschillende kanten de vraag gekregen waarom Nederlandse voetballers van Turkse en Marokkaanse afkomst wel voor hun vaderland kunnen voetballen zonder hun Nederlanderschap te verliezen. Het antwoord is eenvoudig, zegt hij. "Het heeft er mee te maken dat deze voetballers van geboorte ook Turk of Marokkaan zijn en conform de wetgeving van die landen geen afstand kunnen doen van die nationaliteit. En dan stelt de Nederlandse wet dat een dubbele nationaliteit wel kan", legt hij uit.
  1. nederlandse 8
  2. nationaliteit 7
  3. surinaamse 6
  4. voetballers 4
  5. haazen 4