1. vorige
  2. volgende

Politicoloog Hans Breeveld heeft meer dan genoeg van het gedrag van

PARAMARIBO - Politicoloog Hans Breeveld heeft meer dan genoeg van het gedrag van parlementariërs. “De grondwet kent geen oppositie en coalitie”, stelt Breeveld. Doordat de volksvertegenwoordigers nog zo vaak in termen van ‘oppositie en coalitie’ denken, wordt er te weinig controle op de regering uitgeoefend en wordt de productie van wetgeving gestagneerd, zegt hij verder in de Ware Tijd van vrijdag. 

De politicoloog constateert dat coalitieleden de regering ongelimiteerd naar de mond praten. Hierdoor verzaken zij hun taak om controle op de regering uit te oefenen. Het gedrag van oppositieleden om keer op keer geen quorum te verlenen, noemt Breeveld "destructief". "En deze mensen praten over een machtstaat, terwijl zij zelf de rechtsstaat te gronde richten door hun afwezigheid bij vergaderingen."

"Kadaverdiscipline", waarbij politici domweg achter hun leiders lopen, komt nog te veel voor, zegt Breeveld. Hij vindt dat politici nog te weinig durven een mening te geven, die afwijkt van de "mening van de partij". Hij ziet daarom niets verkeerds in de houding van NDP-parlementariër Charles Pahlad, die onlangs bekendmaakte dat hij een bijdrage zal leveren aan de verkiezingscampagne van oppositiepartij VHP en desalniettemin de coalitie zal blijven ondersteunen. Dit schept volgens Breeveld juist hoop en is een kans voor Pahlad om de regering kritischer te volgen.

Bij het volgen van politieke ontwikkelingen bekruipt Breeveld het gevoel dat veel volksvertegenwoordigers, maar ook anderen, het nut van democratie totaal niet begrijpen.

 

  
  1. breeveld 6
  2. regering 4
  3. coalitie 3
  4. politicoloog 2
  5. gedrag 2