1. vorige
  2. volgende

Wedstrijdelement geschrapt bij Drageman Dey

PARAMARIBO - De Nationale Drageman Dey die de afgelopen vier jaar in populariteit is toegenomen, wordt dit jaar een gezellige showdag. ‘Dansen met de doodskist’ voor een prijs wordt voortaan afgeschaft. “Er is geen jury dit jaar. We gaan het evenement organiseren zoals we dat in het begin altijd deden. Zonder een wedstrijd”, zegt Bertus Plet.

Als leider van de dragersvereniging Bersaba is Plet dit jaar belast met de coördinatie van het evenement. De zestiende editie wordt op 22 september gehouden op plantage La Prosperité te Bersaba. Het evenement werd vier jaar geleden populairder toen de organisatie in handen lag van Hodi Mihi Cras Tibi (heden ik, morgen gij). Henry Hennep van deze dragersvereniging besloot toen een wedstrijdkarakter aan het evenement toe te voegen. "Maar nu, vier jaar later, ziet men in dat a san ben tyari span ede met ontevreden groepen en hun aanhang. Het moet leuk en gezellig blijven, dus hebben we besloten om er een gezellige showdag van te maken", zegt Plet.

Dit jaar hebben veertien groepen uit de districten Saramacca, Coronie, Nickerie, Para en Paramaribo hun deelname bevestigd. Drageman Dey wordt jaarlijks op 20 september gehouden. Valt die dag niet op een zondag, dan wordt het op de eerstvolgende zondag georganiseerd. De eerste editie werd in 2003 gehouden in Coronie, op initiatief van Eduard Summerville en Stanley Faria. "Hiervoor werd er alleen een Dinari Dey voor de vrouwen gehouden maar men vond toen dat er ook een dag moest komen voor de mannen en dat is de Drageman Dey geworden", legt Plet uit.

Dit jaarlijks terugkerend evenement is van grote cultuur-historische betekenis voor de Afro-Surinaamse doelgroep, voornamelijk de plantagegemeenschappen. Tijdens het evenement geven de verschillende groepen een show weg. Elke groep komt met een eigen aanhang om ze aan te vuren. "Bij een uitvaart is het geen verplichting om een show te geven. Alleen als de familie het toestaat. Bij een uitvaart zijn de dragers altijd al gereed, maar wil je dat ze een show geven, doe je dat tegen betaling. Let wel, dit gebeurt niet overal. Op de plantages gebeurt dat niet, maar in de stad wel", benadrukt Plet.

Op de plantages worden de oude tradities in ere gehouden. "Bijvoorbeeld op mijn plantage, Bersaba, vormen we één familie. Als iemand komt weg te vallen dan weet iedereen wat ze moeten doen. Er is een hoofddrager en dat ben ik. Als de familie doorgeeft dat de overledene op een bepaalde dag wordt begraven, dan trommel ik de dragers op en dan hebben we een plaats waar we verzamelen om het lijk ten grave te dragen. Maar in de stad zijn alle dragers op de begraafplaats stand-by."

Aan het dragen gaan bepaalde rituelen vooraf. Op 22 september krijgt het publiek die rituelen niet te zien, maar wel de (dans)show eromheen. De show start om twee uur 's middags. Voorafgaand aan de dansdemonstraties wordt om elf uur 's morgens een dienst gehouden in de EBGS-kerk te Bersaba. Hierna vertrekt het gezelschap in processie en onder begeleiding van een bazuinkoor naar de recreatiezaal. Er zijn in totaal veertien groepen en elke groep krijgt vijf minuten om hun dansdemonstratie te doen.

De organisatie hoopt om vier uur 's middags de optredens van de verschillende groepen achter de rug te hebben. Een samburagroep neemt tot vijf uur over en daarna kunnen de aanwezigen de benen losgooien tot acht uur 's avonds.

  1. jaar 7
  2. evenement 6
  3. gehouden 6
  4. uur 5
  5. groepen 5