1. vorige
  2. volgende

Donderdag loting WK-kwalificatie 2018

Donderdag wordt bekend tegen welk land Suriname het in juni moet opnemen in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi voor het WK voetbal 2018. Dan vindt in Miami de loting plaats van de voorrondes van de Concacaf, de bond van Noord- en Midden-Amerikaanse en Caraïbische landen.

Suriname komt in deze tweede knock-out fase van het kwalificatietoernooi sowieso uit tegen een van de 14 zwakste voetballanden uit de regio. Daaronder bijvoorbeeld minder tot de verbeelding sprekende voetballanden als Montserrat, de Kaaiman Eilanden of Anguila. Ook St. Kitts, Nicaragua, Bermuda of Barbados behoren op papier tot de zwakste landen.
In de eerste voorronde in maart 2015 komen de 14 laagst geklasseerde landen in de eerste knock-out fase tegen elkaar uit. In de tweede ronde stromen de nummers 9 tot en met 21 van de Concacaf-ranglijst in. Daar zit Suriname tussen, als veertiende land. De tweede ronde staat gepland tussen 6 en 15 juni, uit en thuis.

Donderdag wordt ook geloot voor de derde voorronde. Daarin wordt uit en thuis gespeeld tussen 31 augustus en 8 september. De Concacaf hanteert een gewogen loting waardoor landen die hoger staan op de ranglijst pas in een later stadium tegen elkaar uitkomen. Voor Suriname betekent dit dat het in de derde ronde Canada, Jamaica en Haïti ontloopt.
In de derde ronde komt de tegenstander vermoedelijk uit het rijtje Cuba, Aruba, de Dominicaanse Republiek, Guatemala of El Salvador. Deze vijf landen treffen in de tweede ronde immers, net als Suriname, een zwakker geacht land.
Overleeft Suriname de derde ronde, dan plaatst het zich voor een van de drie poules van vier landen. In deze fase mengen zich de zes beste Concacaf-landen in de strijd: Costa Rica, de VS, Mexico, Honduras, Panama en Trinidad en Tobago. De drie poulewinnaars plus de drie runners-up gaan door naar de Concacaf-eindpoule van in totaal zes landen.

In totaal strijden 35 Concacaf-landen om drie of vier plaatsen op het eindtoernooi in Rusland in 2018. De beste drie landen van de eindpoule -tijdens de cyclus voor het WK 2014 waren dat de VS, Costa Rica en Honduras - zijn direct gekwalificeerd. Nummer vier speelt half november 2017 in een barrage tegen een land uit Oceanië. Zo wist Mexico zich eind 2013 ten koste van Nieuw-Zeeland voor het eindtoernooi in Brazilië te plaatsen.

Diederik Samwel schema_WK_Concacaf.jpg    
  1. landen 10
  2. ronde 7
  3. suriname 6
  4. concacaf 6
  5. land 4