1. vorige
  2. volgende

Bestrijding resistente bacteriën kan moderner

PARAMARIBO - Daar waar ziektekiemen zoals bacteriën steeds resistenter worden, zal de bestrijding, met name in ziekenhuizen, gelijke tred moeten houden. Ook in Suriname. Naast de traditionele dweil, zeemlap en desinfectiemiddelen zullen ook technologische hulpmiddelen ingezet dienen te worden, zoals bestraling met ultraviolet (uv) licht.

Dergelijke bestralingsapparatuur wordt wereldwijd steeds meer toegepast in ziekenhuizen en poliklinieken om de zogenoemde superbugs te bestrijden. Zaterdag werd in Courtyard by Marriott Hotel tijdens een conferentie van microbiologen een demonstratie gegeven met stralingsapparatuur.

"Het zou mooi zijn indien elk ziekenhuis de beschikking had over zo een apparaat", zegt Jan Sinnige, microbioloog in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), aan de Ware Tijd. In gezondheidscentra zoals ziekenhuizen komen veel bacteriën voor waardoor mensen ziek kunnen worden, zegt Margo Tjon van het bedrijf Vision UVC Desinfection, dat het apparaat heeft ingevoerd en de demonstratie verzorgde.

Ze brengt in herinnering dat vorig jaar in het AZP een aantal zuigelingen zijn overleden als gevolg van bacteriële infecties die ze daar hadden opgelopen. Het is voor ziekenhuizen wereldwijd een grote zorg dat steeds meer bacteriën resistenter worden tegen de gangbare antibiotica.

"Als er niet goed wordt schoongemaakt, vindt er 'kruisbestuiving' plaats", stelt ze, met als gevolg dat de ziektekiemen een grotere weerbaarheid opbouwen tegen de traditionele middelen. Met het uvc-apparaat kunnen ziekenhuizen geholpen worden om de hoeveelheid bacteriën in de instellingen terug te dringen en zo de kans op besmetting te verkleinen.

Als voorbeeld stelt Tjon, dat ruimten op de spoedeisende afdeling van ziekenhuizen waar veel patiënten komen, steeds na behandeling van een patiënt middels straling ontsmet zouden kunnen worden voordat de volgende patiënt wordt geholpen. Ze legt uit dat de uv-stralen doordringen tot de kern van de bacterieën en ze op die manier vernietigen.

"Het dringt door in hun kern, maakt hun DNA kapot, waardoor geen resistentie opgebouwd kan worden", zegt Tjon. "Het is net een grote zonnebank, maar veel sterker, die op afstand met een tablet wordt bediend", vult Sinnige aan. Hij benadrukt dat de apparatuur slechts een aanvulling dient te zijn op preventieve maatregelen, zoals normale schoonmaakactiviteiten in ziekenhuizen.

Hij stelt verder dat ziekeninstellingen ook dienen te investeren in preventie, omdat medische behandeling van mensen die een infectie in het ziekenhuis oplopen "heel duur is". Ook is er een negatieve economische impact voor de samenleving wanneer burgers als gevolg van een opgelopen ziekenhuisinfectie langer ziek zijn en daardoor niet kunnen werken.

De superbugs zijn volgens internationale rapporten resistent tegen vrijwel elke vorm van antibiotica, waardoor genezing van geïnfecteerde personen moeilijker gaat of langer duurt en ook duurder wordt.

  1. ziekenhuizen 6
  2. bacterien 4
  3. tjon 3
  4. ziekenhuis 3
  5. stelt 3