1. vorige
  2. volgende

Roekeloos rijgedrag PL-buschauffeurs baart minister Chotkan zorgen

Het rijgedrag van de buschauffeurs die de lijnbusroute Paramaribo-Lelydorp, die meer bekend staat als de PL-route, onderhouden, baart minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) zorgen. Ondanks de vele waarschuwingen van de politie en de verhoogde controles van de controleurs blijft het rijgedrag hetzelfde.

De PL-buschauffeurs misdragen zich in het verkeer en het is een onveilige situatie. Er zijn te veel vergunningen uitgegeven op deze route, zegt Chotkan in gesprek met Suriname Herald. De bedoeling was om burgers te faciliteren die een broodje wilden verdienen. Echter, er is sprake van een chaotische situatie op de PL-route.

De chauffeurs moeten begrijpen dat het mensen zijn die vervoerd worden. Iedereen mag een brood verdienen, maar ze moeten niet vergeten dat het om mensenlevens gaat. Het is geen verwijt, maar ze moeten weten hoe ze zich moeten gedragen. De veiligheid van de passagiers is niet in handen van de bussen, maar van de buschauffeurs, benadrukt de bewindsman.

De buschauffeurs op de PL-route maken zich vooral schuldig aan rijden op de bermen, trottoirs en rijwielpaden. Ook racen zij op de weg. De inhaalmanoeuvres die toegepast worden, zijn zaken waar de buschauffeurs zich schuldig aan maken, vervolgt Chotkan.

De passagiers vormen de doelgroep. Hierom wordt de controle op de route frequent opgevoerd. Dit betekent dat de buscontroleurs samen met de politie nu de controles zullen uitvoeren op de route. De bedoeling is om de dienstverlening aan de passagiers te verhogen.

Het zijn dezelfde buschauffeurs die zich steeds schuldig maken aan een onveilig gedrag op de route. PL is een route die erg gewild is, omdat er veel passagiers zijn op de route. Als men wil verdienen, moet men het goed doen. We gaan verder maatregelen treffen om de bussector te ordenen en dit is een onderdeel van de ordening. De buschauffeurs houden zich niet aan de vergunningsvoorwaarden. Ik begrijp het dat de buschauffeurs willen verdienen, maar zij moeten hun gedrag gaan aanpassen, aldus de bewindsman.

Vanuit het ministerie zullen er harde maatregelen worden getroffen om het gedrag van de buschauffeurs te veranderen. Chotkan merkt verder op dat hij al een advocaat in de hand heeft genomen om sommige van de vergunningen in te trekken.

Simone Awanna

  1. route 9
  2. buschauffeurs 9
  3. passagiers 4
  4. verdienen 4
  5. schuldig 3