1. vorige
  2. volgende

Vissers willen wel meewerken aan ordening

PARAMARIBO - “Ik heb gemerkt dat het gros van onze leden wel is geweest voor de keuring. Als alles van jou in orde is, hoef je niet te vrezen”, zegt Mark Lall van het visserscollectief over de keuring en inspectie van vissersvaartuigen die nu gaande is. Het NII heeft in een persbericht laten weten dat de opkomst voor de keuring van Surinaamse Kustvaartuigen (SK) niet is wat die moet zijn.

De aanpassing van de keuringswijze zou mogelijk een rol hebben gespeeld. Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij pakt de keuring dit jaar op een andere manier aan om zo een stap te zetten naar de ordening die gewenst is in de sector. De vergunninghouder dient alle onder zijn beheer zijnde vissersvaartuigen per visserijcategorie compleet met vistuig aan te bieden voor inspectie.

"Vroeger was het zo dat de inspectie en keuring apart konden plaatsvinden. Als een visser vier boten heeft en twee zijn vandaag vrij dan laat hij die twee keuren en inspecteren. De andere twee brengt hij dus wanneer die vrij zijn. Nu moet je alles wat je hebt op één dag brengen", licht Lall toe. Hij houdt er rekening mee dat sommigen de verandering niet zullen of willen accepteren.

De voorman benadrukt dat de vissers aangesloten bij zijn organisatie niet tegen ordening van de sector zijn en daarom willen meewerken. De inspectie van de categorie Surinaamse Kustvaartuigen is op 1 november gestart en duurt tot 28 november. Zij die hun vaartuigen niet aanbieden voor inspectie, zullen niet in aanmerking komen voor een vergunning voor het jaar 2020.

  1. keuring 5
  2. inspectie 4
  3. kustvaartuigen 2
  4. surinaamse 2
  5. sector 2