1. vorige
  2. volgende

Jaarlijks 297.000 kinderen dood door slechte sanitaire voorzieningen

Volgens schattingen sterven er elk jaar 297.000 kinderen onder de vijf jaar aan diarree door onveilig drinkwater, onvoldoende sanitaire voorzieningen en een gebrek aan handhygiëne. Diarreeziekten ondermijnen ook de lichamelijke en cognitieve ontwikkeling van kinderen, voornamelijk als gevolg van chronische ondervoeding als gevolg van herhaalde aanvallen van ernstige diarree en braken.

Veel kinderen missen regelmatig school, omdat zij ziek worden door gebrekkige sanitaire voorzieningen op school. Het gaat vooral om adolescente meisjes tijdens hun menstruatie. Elk jaar wordt tijdens Wereld Toilettendag daarom extra aandacht gevraagd voor schone en veilige toiletten. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft uit een onderzoek vastgesteld dat maar liefst 673 miljoen mensen wereldwijd niet over goede toiletten beschikken en hun behoefte daarom nog gewoon op een open veld of elders moeten doen. Wereldwijd gebruiken minstens twee miljard mensen een drinkwaterbron, dat verontreinigd is met ontlasting.

Ook in Suriname zijn er nog gebieden waar toiletten een luxe zijn, zegt voedseltechnoloog Ricky Stutgard. Het gaat niet alleen om het binnenland, maar ook in de randdistricten dichtbij Paramaribo zijn er nog plekken waar mensen de gewone wc gebruiken en de afvoer onvoldoende is. “Er zijn nog plaatsen in Suriname, ook scholen, waar je je behoefte in een gat moet doen”, stelt Stutgard.

Ontlasting zorgt voor onhygiënische toestanden en maakt dat gezonde mensen geïnfecteerd kunnen worden met allerlei ziekten. “Vandaar dat 19 november is uitgeroepen tot Wereld Toilettendag, zodat we met zijn allen ernaar kijken en ervoor zorgen dat toiletten overal beschikbaar zijn”, zegt de voedseltechnoloog, die het ongelooflijk vindt dat deze primaire behoefte in grote delen van de wereld nog steeds niet aanwezig is.

Een tekort aan goede sanitaire voorzieningen veroorzaken jaarlijks naar schatting 432.000 sterfgevallen door diarree. Ze zijn een belangrijke factor bij ziekten zoals darmwormen, trachoom en schistosomiasis, zegt de WHO. Maar een toilet is veel meer dan een plek om grote en kleine behoeftes te doen. Het zorgt ook voor veiligheid en waardigheid: meisjes en vrouwen die een plek buiten moeten vinden om te urineren of te poepen, vaak wachtend op de bescherming van de duisternis, zijn kwetsbaar voor misbruik en seksuele aanvallen.

In veel landen missen meisjes tijdens de menstruatie ook schoollessen vanwege een gebrek aan goede sanitaire voorzieningen op scholen. Bovendien hebben slechte sanitaire voorzieningen ernstige gevolgen voor bedrijven vanwege verzuim, verminderde concentratie, uitputting en verminderde productiviteit.

  1. sanitaire 5
  2. voorzieningen 5
  3. mensen 4
  4. toiletten 4
  5. wereld 4