PARAMARIBO - Door de Mokoziekte die de bacovenaanplant van FAI in Nickerie en Jarikaba al jaren teistert is de productie teruggelopen. Het bedrijf heeft in het kader van het gezond maken van de arealen een deel van de aanplant vernietigd en tijdelijk een ander deel uitgeschakeld. Hiermee moet worden voorkomen dat de ziekte zich blijft verspreiden.
LVV-minister Rabin Parmessar zegt vanuit het buitenland tegen de Ware Tijd dat de regering niet onverschillig staat tegenover het probleem. Hij verzekert dat er gekeken wordt naar mogelijkheden om de situatie aan te pakken. "We zijn ermee bezig want het is niet mooi wat daar gebeurt. We zullen er niet lichtvaardig mee omgaan."
Vakbondsvoorzitter Dayanand Dwarka onderstreept de belangrijke rol die de overheid speelt bij FAI. Hij vindt het noodzakelijk dat de regering die 10 procent aandelen heeft in het bedrijf actie onderneemt. Hij stelt dat het belang van Suriname bij FAI veel groter is dan dat van de buitenlandse investeerder. Als het bedrijf gesloten wordt, zal een deviezenbron voor het land wegvallen en zullen honderden banen verloren gaan.
Dwarka is goed te spreken over de "professionele en deskundige manier" waarop het bedrijf bestuurd wordt en hoe onder meer het probleem van de mokoziekte wordt aangepakt door de directie. "Ze heeft mede ervoor kunnen zorgen dat het tij is gekeerd. We kunnen ook goed met elkaar samenwerken."
Het is de bedoeling is dat de arealen die nu noodgedwongen buiten productie zijn na een bepaalde periode weer beplant zullen worden. Vooral in Nickerie is de spreiding van de ziekte heel snel gegaan.
Dwarka: "Wat nu over is gebleven is goed onder controle. De aanplant ziet er goed uit en de productie is heel goed. We zijn uit het diepe dal waarin wij ons bevonden door de ziekte die enorm veel economische schade heeft aangericht."
Een ander tijdelijk probleem is dat de export al drie weken stilligt, aanvankelijk omdat er geen verpakkingsmateriaal was. Hierdoor moest een partij bacoven die voor export werd klaargemaakt worden vernietigd, omdat het fruit overrijp zou raken.
Sinds het weekend heeft het bedrijf weer verpakkingsmateriaal, maar toch is de export niet hervat. "We tasten nog in het duister waarom niet", zegt de bondsvoorzitter. FAI exporteert hoofdzakelijk naar Europa. Een klein deel voor de buitenlandse markt gaat naar Trinidad en Tobago.