1. vorige
  2. volgende

'Rappa' ontroerd door Henri de Ziel Cultuurprijs

De Henri de Ziel Cultuurprijs is dit jaar uitgereikt aan Robby ‘Rappa’ Parabirsing. De geestige woordkunstenaar is emotioneel geraakt van de eer die hem is bewezen voor zijn literaire werk. Rappa kan nog net zijn tranen bedwingen en is heel gauw weer de ‘oude’ wanneer hij zijn dankwoord uitbrengt. De trofee, vernoemd naar een van Surinames grootste dichters ‘Henri ‘Trefossa’ de Ziel, is voor de vierde keer uitgereikt.

De cultuurprijs wordt door de Henri Frans de Ziel Stichting om de twee jaren uitgereikt aan Surinamers die op literair gebied bijzonder werk hebben verricht. De voorzitter van de stichting, Johan Roozer, somde enkele verdiensten van de laureaat op. Parabirsing is schrijver, beheerder/eigenaar van een openbaar persoonlijk bibliotheek, ambassadeur van de Surinaamse Letteren, uitgever, auteur van de Politieke Borrelpraat, stimulerende begeleider van aankomende schrijvers en voorzitter van de Schrijversgroep ’77.

Parabirsing is heel dankbaar en draagt de prijs op aan zijn ouders. Zijn vader is er niet meer maar zijn moeder was aanwezig in de zaal. ‘Mammie’ stond even op om zich aan het publiek te laten zien en ging heel gauw weer zitten. “Ik ben dankbaar voor alle mensen die mij richting hebben gegeven. Vooral mijn vrouw die soms hard op de rem moet trappen wanneer ik bepaalde dingen schrijf.” Behalve de trofee en een oorkonde heeft de winnaar een geldbedrag meegekregen. SRD 3.500 voor ‘eigen gebruik’ en SRD 2000 voor steun bij het produceren van literair werk.

Parabirsing sluit zich met de cultuurprijs aan in het rijtje van laureaten waarin zitten France Oliveira (2009), Ismene Krishnadath (2011) en Celestine Raalte (2013). De winnaar kreeg na zijn toespraak een staande ovatie van de aanwezigen in het druk bezette Self Reliance Auditorium. Parabirsing sloot zijn dankwoord af met een oproep tot saamhorigheid. “Hoe meer wij elkaar voordragen, meedragen en verdragen, hoe beter wij aan onze samenleving bijdragen en deze sterker voort dragen.”

René Gompers
  1. parabirsing 5
  2. henri 3
  3. ziel 3
  4. cultuurprijs 3
  5. uitgereikt 3