1. vorige
  2. volgende

Om de goederensmokkel tussen Suriname en Guyana terug te dringen zouden de twee

PARAMARIBO - Om de goederensmokkel tussen Suriname en Guyana terug te dringen zouden de twee landen hun belastingen op diverse gebieden moeten harmoniseren. Onder andere op het stuk van douanetarieven, invoerrechten en belasting op bepaalde goederen, waardoor smokkel minder aantrekkelijk wordt. Dat zei president Donald Ramotar van Guyana donderdagavond tijdens een receptie ter gelegenheid van het bezoek van een Surinaamse handelsmissie aan Guyana.  

"Ik ben van oordeel dat het de hoogste tijd is om serieus na te denken over unificatie van somige van onze belastingregels. Sommige regels moeten hetzelfde worden zodat we smokkel kunnen terugdringen en de voordelen voor de bevolking van onze landen kunnen vergroten", zei president Ramotar.Hij noemde onder andere goud als een van de producten waarvoor de belastingtarieven geharmoniseerd zou moeten worden. De autoriteiten in Guyana menen dat een groot deel van het goud dat in Guyana wordt geproduceerd naar Suriname wordt gesmokkeld omdat de belastingen hier veel lager zijn.

Het staatshoofd typeerde de Surinaamse handelsmissie in zijn land als een belangrijke stap, niet alleen voor het bedrijfsleven, maar vooral voor de integratie van de twee buurlanden. Tijdens de recptie in Princess Hotel zei hij verder dat sommigen vaak hun misnoegen uitspreken over de trage gang van het integratieproces. Het staatshoofd stelde daarbij dat het niet alleen de taak is van regeringen. De gewenste integratie zal alleen gerealiseerd worden als er "echte verbindingen in de economie worden gemaakt", zei Ramotar.-.
  1. guyana 5
  2. suriname 2
  3. landen 2
  4. belastingen 2
  5. smokkel 2