1. vorige
  2. volgende

Medewerkers ’s Lands Hospitaal eisen erkenning nieuwe bond

De medewerkers van het ‘s Lands Hospitaal hebben in de ochtend van maandag 19 januari een prikactie gehouden uit ontevredenheid. De regering is betrokken in verschillende gezondheidsinstellingen, zoals het Academisch Ziekenhuis, het Psychiatrisch Centrum Suriname en het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie. ‘Bij PCS en Streekziekenhuis hebben de werknemers geen problemen om in vaste dienst te komen. Hier bij ‘s Lands Hospitaal zijn er werkers die op 25-jarige leeftijd in dienst kwamen, intussen ouder dan jaar 50 zijn en nog geen vaste aanstelling hebben gehad’, zegt voorzitter Imro Edam van de Bond Personeel ‘s Lands Hospitaal (BPLH).
‘We hebben een bond hier die al langer dan 35 jaar geen financieel verslag uitbrengt naar de leden toe en tegelijkertijd geen verkiezingen uitschrijft. In november 2013 hebben wij handtekeningen verzameld en gevraagd aan het bestuur om een vergadering te beleggen om de rechtspositie van de mensen te bespreken, een verslag uit te brengen en verkiezingen uit te schrijven. De bond heeft dat genegeerd. In november hebben wij ons als actiegroep opgegeven bij de CLO’, legt de bondsvoorzitter uit.
‘Er is toen gecommuniceerd met de directie, waarbij een verzoek is gedaan om een referendum te houden. In dit geval hebben de mensen de oude bond verlaten en zich bij de nieuwe bond aangesloten’, zegt Edam. De oude bond wordt volgens Edam door de directie om onbekende reden in stand gehouden. ‘Naar aanleiding van het beleid dat de waarnemend directeur voert, zien wij dat hij niet goed omgaat met de financiële middelen van het ziekenhuis, waardoor hij nu in gedrang komt om de arbeiders te betalen. Op grond daarvan hebben we de mensen sterk gemaakt om een goede vertegenwoordiger daar te plaatsen, zodat het ook goed gaat met ‘s Lands Hospitaal’, meent Edam. Het gaat in totaal om ongeveer 700 actieve medewerkers. De nieuwe bond bestond tot voor de prikactie uit 541 leden. Edam ziet het aantal leden van de nieuwe bond nog stijgen.
De werknemers vinden dat zij de oude bond geen mandaat hebben gegeven om voor ze te onderhandelen. ‘De medewerkers eisen nu dat de nieuwe bond geaccepteerd wordt, zodat we over kunnen gaan tot het onderhandelen over het wensenpakket van de werknemers’, aldus de bondsvoorzitter.

Kavish G.

  1. bond 10
  2. edam 5
  3. lands 4
  4. hospitaal 4
  5. nieuwe 4