1. vorige
  2. volgende

Er zijn volgens de Argentijnse autoriteiten geen aanwijzingen dat iemand anders

BUENOS AIRES - Er zijn volgens de Argentijnse autoriteiten geen aanwijzingen dat iemand anders de hand heeft gehad in de dood van speciaal aanklager Alberto Nisman. Dat is volgens officier van justitie Viviana Fein gebleken uit de autopsie op het lichaam van de aanklager. 

Nisman werd zondagavond dood in de badkamer van zijn appartement in Buenos gevonden. Hij zou maandag getuigen voor een commissie van het Congres. Nisman beschuldigde president Cristina Fernandez ervan Iraniërs af te schermen die worden verdacht van betrokkenheid bij een bomaanslag op een joods cultureel centrum in Buenos Aires in 1994.

Tien jaar geleden werd Nisman door wijlen de echtgenoot van Fernandez, Nestor Kirchner, aangesteld om onderzoek te doen naar de bomaanslag in 1994 op een Argentijnse-Israëlische organisatie. Bij de aanslag op het centrum kwamen 85 mensen om het leven en raakten tweehonderd gewond. Na jaren van onderzoeken en mislukte processen willigde een rechter in 2006 het verzoek van Nisman in voor een arrestatiebevel voor een oud-president, een minister en andere Iraanse regeringsfunctionarissen. Interpol plaatste de verdachten later op een opsporingslijst. In 2013 kwamen Argentinië en Iran overeen de aanslag te onderzoeken, omdat de kwestie nog altijd niet opgelost was. Nisman kwam in datzelfde jaar met een aanklacht, waarin Hezbollah en Iran verantwoordelijk werden gehouden voor het geweld. Iran ontkent dit ten stelligste.

Vorige week zei Nisman dat Fernandez en andere Argentijnse regeringsfunctionarissen hebben besloten om zeker twee verdachten niet te straffen. Hij vroeg toen de rechter om Fernandez en anderen, onder wie minister van buitenlandse zaken Hector Timerman, op te roepen voor verhoor. "De president en haar minister van buitenlandse zaken hebben het strafbare besluit genomen net te doen alsof Iran onschuldig is om zo de commerciële, politieke en geopolitieke belangen van Argentinië te beschermen", zei Nisman vorige week nog. (AP)

 
  1. nisman 8
  2. fernandez 4
  3. iran 4
  4. buenos 3
  5. argentijnse 3