1. vorige
  2. volgende

Verkiezingen hebben prijskaartje van SRD 160 miljoen

PARAMARIBO - Een “voorzichtige calculatie” van minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza) leert dat de komende algemene verkiezingen het land SRD 160 miljoen zullen kosten. Dit is een verdubbeling ten opzichte van de vorige stembusgang in 2015, bevestigde Noersalim zaterdag tegenover de Ware Tijd. Met de bewindsman werd zaterdag gesproken te Charlesburg bij de installatie van een politieke kern van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB).

Er worden bijna zevenduizend mensen aangetrokken om te werken tijdens de verkiezingen. Dat aantal is inclusief de medewerkers op de verschillende stembureaus. Noersalim legt uit dat de verkiezing bestaat uit drie fasen: de pre-electorale fase, de verkiezingen zelf en de postelectorale fase.

"Heel wat zaken hebben te maken met de 'day-to-day'-operaties van het ministerie via het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Dat houdt in dat we ervoor moeten zorgen dat mensen in alle hoeken van het land hun ID-kaarten hebben en de verschillende commissies bemannen", laat de minister weten. Het gaat volgens Noersalim om terugkerende werkzaamheden, met wat aanpassingen na evaluatie, en het ministerie is "lekker op schema".

Critici zijn bang voor mogelijk geknoei met de uitslag van de komende verkiezingen. Noersalim legt die bezorgdheid naast zich neer. "Ik heb de geluiden gehoord, maar de controlemechanismen zijn daar. We hebben een Onafhankelijk Kiesbureau, waarin alle politieke partijen vertegenwoordigd zijn, die de lijsten screenen. De zaak is volledig open en transparant", verzekert hij.

De Biza-minister doet de kritiek af als politieke retoriek in verband met de verkiezingen en wijst erop dat Suriname internationaal bekendstaat als een land dat "eerlijke verkiezingen" organiseert. "Dat heb ik niet gezegd, dat zeggen de internationale organisaties en watchdogs. Dit keer zal het niet anders zijn", aldus Noersalim.

De minister en zijn aanhang doen ook een gooi naar politieke macht met de HVB, een afsplitsing van Pertjajah Luhur van Paul Somohardjo. De relatief jonge partij heeft 31 kernen geïnstalleerd in twaalf ressorten van Paramaribo en is vertegenwoordigd in alle districten van het land. De partij zal volgens voorzitter Noersalim kandidaten selecteren voor alle bestuurlijke niveaus in het land, van de ressortraden tot de Nationale Assemblee.

  1. verkiezingen 6
  2. noersalim 6
  3. land 5
  4. minister 4
  5. politieke 4