1. vorige
  2. volgende

Godo komt startende ondernemers tegemoet

De Godo Bank heeft haar diensten aan startende- en beginnende ondernemers uitgebreid. Met de Micro, Small & Medium Enterprises (MSME) Unit gaat de coöperatieve bank in samenwerking met NGO’s de kleine ondernemers intensiever steunen in het productieproces. De aankondiging van de nieuwe dienst is gepaard gegaan met een mini expositie van succesvolle micro-ondernemers.

De exposanten zijn allemaal ‘succes verhalen’ van de lopende programma’s van de bank voor micro-ondernemerschap. Zij vertegenwoordigden tegelijk ook de verschillende districten waar Godo actief is. De producten waren te koop waar menige bezoekers flink gebruik van heeft gemaakt. De verkoop van onder andere verse eieren, complete moederdagpakketten, worst- en vleesproducten, groenten, keramiek, kleding en accessoires veranderden de parkeerplaats van Godo in een kleine markt.

“De dienst bestaat al enige tijd,” zegt Frits Terlaan, directeur van Godo Bank. “We pakken het nu serieuzer aan. Er is een grote behoefte aan deze dienst. Sommige mensen kunnen heel goede producten leveren, maar weten niet hoe een zaakje op te zetten en of te draaien. Daar gaan wij ze mee helpen.” Starters kunnen vanaf SRD 500 lenen en de ‘gevorderden’ tot en met SRD 25.000. Zij krijgen ook begeleiding. “Zij worden kneepjes van zaken doen bijgebracht en worden in staat gesteld om de boeken zelfbij te houden.” Speciaal voor dit programma is Wilma Daandel als consultant aangetrokken. Zij heeft een aantal jaren ervaring met micro- ondernemerschap opgedaan in de regio. Zij heeft de ondernemers opgeroepen om verder te gaan en niet bang te zijn voor groei.

Cornelly Shinga Aloema uit Para toonde haar dankbaarheid voor de steun van Godo door een van haar producten te schenken: een grote vaas gemaakt uit rivierklei. Ze heeft de oprichter van Godo, Carlo Wijdt, persoonlijk bedankt.Voordat de ‘kleine markt’ werd geopend, zijn een aantal voorbeeldige ondernemers met een certificaat bedacht. Niet alle projecten zijn een succes geworden. “We hebben nu geleerd waarom sommige projecten mislukt zijn. Het kwam onder andere door gebrek aan begeleiding,” zegt Terlaan. Bij de nieuwe dienst wordt er extra aandacht hieraan besteed. “De informele sector is heel groot, maar wordt erg onderschat,” stelt de Godo-directeur. “We merkenaan de aanvragen hoe groot de behoefte is aan zelfredzaamheid. Als we de productiesectorwillen opkrikken, moeten we deze mensen tegemoet komen. We hebben tot nu toe 50.000 personen geïdentificeerd in de sector.”

René Gompers
  1. godo 7
  2. ondernemers 5
  3. bank 4
  4. micro 4
  5. dienst 4