1. vorige
  2. volgende

Nederlandse inlichtingendiensten doen precies wat nsa zegt

De Nederlandse inlichtingendiensten doen precies wat de Amerikaanse NSA zegt. “De Nederlanders werken voor de Amerikanen.”

Dat zegt klokkenluider Edward Snowden tegen Nieuwsuur.

“Jullie diensten werken in feite voor de Amerikanen. Ze voeren gewoon uit wat wij ze vragen”, aldus Snowden over de AIVD en MIVD. “De Amerikanen geven er dan informatie voor terug.”

Volgens Snowden zien de Amerikanen Nederland als ondergeschikte, die altijd “onbegrensde toegang” biedt. “De Amerikanen waarderen de AIVD en MIVD niet vanwege hun capaciteit, maar vanwege de altijd soepele medewerking.”

“De Franse geheime dienst wordt bijvoorbeeld wel door de Amerikanen gerespecteerd en zelfs gevreesd, omdat zij de mogelijkheden hebben om een aanval op de NSA uit te voeren”, aldus Snowden.

Onder druk

Snowden beweert dat de NSA Nederland waardeert vanwege haar geografische ligging en internettoegangspunten via kabels en satellieten, waardoor het voor de Amerikaanse geheime dienst gemakkelijker is om buurlanden te bespioneren.

De AIVD en MIVD worden volgens Snowden ook onder druk gezet door de NSA om mee te werken en deel uit te maken van de zogeheten Five Eyes-alliantie. Deze samenwerking bestaat uit de VS en de belangrijkste partners Nieuw-Zeeland, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Canada.

De landen van de Five Eyes-alliantie zouden via massa-surveillance gegevens van burgers verzamelen en deze onderling met elkaar delen, zo blijkt uit documenten die eerder door Snowden zijn gelekt.

Parijs

Volgens Snowden zijn de aanslagen in Parijs geen reden voor inlichtendiensten om meer af te tappen: “Niemand in dit debat zegt dat we geen toezicht van inlichtingendiensten nodig hebben. Het is juist de vraag hoe deze vorm van surveillance wordt ingezet.”

Snowden: “De geheime diensten hebben ondanks hun massa-surveillance de aanslagen in Parijs, Londen, Madrid en Boston niet tegen kunnen houden. Het is mogelijk om terrorisme te bestrijden door de inlichtingendiensten specifieke personen te laten volgen, maar niet met massa-surveillance waarbij iedereen wordt afgeluisterd.”(nu.nl)

  1. snowden 9
  2. amerikanen 6
  3. nsa 4
  4. surveillance 4
  5. inlichtingendiensten 3