1. vorige
  2. volgende

De vakcentrale C-47 heeft nog geen klachten van werknemers ontvangen over lonen

PARAMARIBO - De vakcentrale C-47 heeft nog geen klachten van werknemers ontvangen over lonen die lager liggen dan het sinds 1 januari geldende minimumuurloon. “Het kan aan twee dingen liggen: of het gebeurt niet of de mensen zijn niet op de hoogte”, zegt voorzitter Robby Berenstein. Het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu herinnert het publiek in een advertentie aan de nieuwe wet, waarbij geldt dat geen enkele arbeider in Suriname minder dan SRD 4,29 per uur mag verdienen. 

Het zicht op overtredingen van werkgevers op het minimumloon is volgens Berenstein erg moeilijk als het personeel niet in een vakbond is georganiseerd. Hij vindt dat het de taak van de werkgever is om het personeel te wijzen op de wetgeving over het minimumloon.

C-47-bestuurslid Robby Naarendorp vermoedt dat eventuele opmerkingen van werknemers op hun salaris pas na de uitbetaling van het loon over januari zullen komen. Hij waarschuwt dat werkgevers bij het optrekken van lonen, die lager dan het minimumloon liggen, rekening moeten houden met de overige salarissen binnen dat bedrijf. "De overige lonen moeten ook opgetrokken worden. De salarisverhouding mag niet veranderen."

Naarendorp zegt dat deze ingreep voor enorme hoofdbrekens kan zorgen, vooral bij bedrijven met een groot personeelsbestand. Hij kijkt vooral uit naar de wijzigingen die moeten worden doorgevoerd voor werknemers in de horeca- en beveiligingssector. Voor deze werknemers geldt een hoger minimumuurloon, namelijk SRD 6,01.
  1. werknemers 4
  2. lonen 3
  3. liggen 3
  4. minimumloon 3
  5. lager 2