1. vorige
  2. volgende

Samenleving zal mee moeten betalen voor EBS-netwerk

Dat de elektriciteit uitvalt, ligt niet aan onvoldoende vermogen, zegt Willy Duiker, waarnemend directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). “We hebben als land te maken met achterstallig onderhoud in de infrastructuur. Daar moet zwaar geïnvesteerd in worden.” De samenleving zal een grotere bijdragemoeten leveren om het elektriciteitsnetwerk te onderhouden. Er wordt op dit moment veel te weinig betaald voor het leveren van stroom", zei Duiker vrijdag bij de ingebruikname van een onderstation te Hanna’s Lust.

Het onderstation zal naast Hanna’s Lust de omgeving in een straal van 15 km van stroom kunnen voorzien. Dit is onderdeel van het zich uitbreidend netwerk van de EBS. “Staatsolie en de EBS kunnen meer dan 100 megawatt opwekken. Er is genoeg voor de komende twee jaren. Maar het blijft niet daarbij. Het land groeit en wij moeten op de behoefte kunnen inspelen”Er worden over het hele land onderstations gepositioneerd die met elkaar verbonden zullen worden. Er komen ook onderstations buiten het stedelijke gebied. De volgende komt in Powakka. Er zal volgens een bepaald systeem gewerkt worden. “Als er eentje mocht uitvallen, zal een andere overnemen zonder dat de klanten iets gaan merken”, illustreerde Duiker.Een belangrijk vereiste hierbij is dat het transmissie- en distributiesystemen helemaal in orde zijn. Deze netwerken zijn verouderd en hebben daarnaast te lijden onder de gevolgen van achterstallig onderhoud.

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok, gaf aan dat eenieder een steentje gaat moeten bijdragen aan het oplossen van het elektriciteitsprobleem. “Dit is een nationaal probleem en daar is een nationale aanpak voor nodig. De overheid kan het niet alleen,” zei Hok.
Duiker deelde mee dat met steun van de Inter American Development Bank (IDB)en overheidsmiddelen, hettransmissie- en distributienetwerk vernieuwd wordt en onderstations worden bijgebouwd.“En als het zover is moet het natuurlijk onderhouden worden. Het kost veel geld”. Duiker kondigde aan dat er speciale voorlichtingsprogramma's komen om de samenleving bewust te maken van het vernieuwingsproces, over de opwekkingskosten en de prijzen internationaal. “Er wordt op dit moment maar één vierde van de kostprijs betaald en dat is niet duurzaam. Zo gaat de EBS het niet volhouden en ook de overheid niet. Zij gaat niet voor altijd ongeconditioneerd subsidiëren.”

René Gompers
  1. duiker 4
  2. ebs 4
  3. land 3
  4. onderstations 3
  5. gaat 3