1. vorige
  2. volgende

Veelzijdige Karel Zeefuik overleden

PARAMARIBO - Karel August Zeefuik, predikant, oud-voetballer en -scheidsrechter én voormalig Staatsraadslid, is niet meer. Hij is donderdag overleden. Nog geen twee weken terug herdacht hij zijn 86ste geboortedag.

Zeefuik is predikant geweest van de Evangelische Broedergemeente in Suriname. In 1964 kreeg hij de titel 'doctorandus in de theologie'. Nog vóór de onafhankelijkheid van Suriname promoveerde hij in 1973 aan de Universiteit Utrecht af in de godgeleerdheid. Zijn proefschrift luidde: 'Herrnhutter zending en Haagsche Maatschappij, 1828-1867: Een hoofdstuk uit de geschiedenis van de zending en emancipatie in Suriname'.

In het boek 'Bible Translation in Suriname, An Overview of its History, Translators and Sources' van Franklin Steven Jabini staat dat Zeefuik in 1966 het Surinaams Bijbel Comité, de voorloper van het nu ingeburgerde Surinaams Bijbelgenootschap, stichtte. Het doel was bijbels te distribueren en het gebruik van het Heilige Boek te promoten. Zeefuik zat in het eerste bestuur.

De veelzijdige Surinamer heeft verder in de sport zijn sporen verdiend. Hij kwam uit de buurt 'Plein van 12 mei' (Van Sypesteynlaan/Van Idsingastraat), die bekend stond om het voortbrengen van enkele (top)sporters, onder wie voetballers. Het is dus niet vreemd dat Zeefuik voor voetbal koos. Hij heeft gespeeld voor Transvaal in de periode van onder anderen Humbert Boerleider, Charlie Marbach en Mauke Pool.

Vervolgens legde Zeefuik zich toe op de arbitrage, net als wijlen zijn broer Orlando. In zijn latere jaren was hij voorzitter van het tuchtcollege van de Surinaamse Voetbalbond. Hij heeft die functie bekleed tot oktober 2013. De predikant heeft het land ook gediend als vertegenwoordiger van de Nationale Partij Suriname in de Staatsraad. Hij is jarenlang de vaste predikant van deze politieke partij geweest. Zeefuik laat vier dochters na: Denise (Jannah), Ruth, Shirley en Aïda.

  1. zeefuik 7
  2. predikant 4
  3. suriname 4
  4. zending 2
  5. boek 2