1. vorige
  2. volgende

Somohardjo: Bundeling goed voor 650 regionale zetels

Uit een door deskundigen verrichtte studie is gebleken dat met een bundeling van de Pertjajah Luhur (PL) en het Nieuw Front de meerderheid op het niveau van ressort- en districtsraad behaald kan worden. Hiermee kan binnen de verenigde volksvergadering (vvv) het presidentschap worden verkregen. De combinatie zou goed zijn voor 650 van de ruim 900 regionale zetels. Deze gegevens zijn gebaseerd op de verkiezingen van mei 2010.

Deze mededeling deed PL-voorzitter Paul Somohardjo op Saramacca bij de opening van de volkswinkel annex activiteitencentrum. De politicus zei dat de partijen elkaar gevonden hebben nadat de PL door coalitieleider president Desi Bouterse uit de coalitie werd gezet. “We komen bij elkaar, omdat het gevaar in aantocht is. We bundelen niet om president te worden, maar om de machtsstaat in opmars, stop te zetten,” zei Somohardjo.

PL-ondervoorzitter Raymond Sapoen benadrukte dat een bundeling noodzakelijk is om de meerderheid op DNA- en regionaal niveau te halen. Het maakt volgens hem niet uit of de volgende president zal voortvloeien uit de PL, de VHP of de NPS. Wel heeft hij gesteld dat de president niet uit de NDP zal komen. De bundeling van de NPS, VHP en PL heeft alles te maken met het voorkomen dat er in 2015 weer een president uit NDP-gelederen wordt gekozen.

Er wordt van uitgegaan dat de president niet in De Nationale Assemblee zal worden gekozen, omdat daarvoor tweederde meerderheid nodig is. In de vvv wordt de regeringsleider met gewone meerderheid gekozen. “De president van Suriname is volgens de grondwet machtig. Hij is voorzitter van de Veiligheidsraad, de Staatsraad, regeringsleider, opperbevelhebber en staatshoofd. Wanneer we praten over de verkiezingen, dan gaat het niet om mensen binnenhalen, maar om de hoogste leiding van het land,” stelde Sapoen.
  1. president 7
  2. meerderheid 4
  3. bundeling 3
  4. gekozen 3
  5. niveau 2