PARAMARIBO - Oppositie partijen hebben woensdag een akkoord bereikt over een platform om erop toe te zien dat fraude bij de verkiezingen haast onmogelijk wordt gemaakt. Vertegenwoordigers van nagenoeg alle politieke organisaties die geen deel uitmaken van de regering hebben al bij de eerste ontmoeting in het VHP-hoofdkwartier De Olifant een document ondertekend.
Hierin staat onder meer dat dit 'Anti-Fraudeplatform' de gehele organisatie van de verkiezing "vanaf dit moment" nauwlettend zal volgen in aanloop naar 25 mei. Het ligt in de bedoeling dat meer organisaties zich aansluiten. Ook zullen internationale instanties op de hoogte worden gesteld van de bundeling. De Nederlandse en Indiase ambassade waren woensdag ook vertegenwoordigd.
De samenwerking is geïnitieerd door de VHP. Alle deelnemende organisaties hebben hun ondersteuning benadrukt. Met name door de gigantische olievondst voor de kust van Suriname zijn de belangen volgens Palu-topper Henk Ramnandanlal heel groot. Hij vindt het daarom belangrijk dat de organisator van de verkiezing goed in de gaten wordt gehouden zodat die geen ruimte heeft voor ongehoorde praktijken.
"We moeten alert zijn en niets laten slippen. Het is niet alleen aan de politieke partijen die hier zijn om op te letten. Het is iets van alle burgers", onderstreepte Angelic Del Castilho van DA '91. "Efu unu no de na ai, den man o dyote. Den man o fufuru", ondersteunde Guno Castelen (SPA) haar.
VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zegt dat de directe aanleiding voor het platform ligt in de vage handelingen die de regering voorafgaand aan de verkiezing pleegt. De overhaaste naturalisatie van een aantal buitenlanders de afgelopen week en de voordrachten voor invulling van hoofdstembureaus zijn volgens hem slechts een deel van de meerdere zaken die niet in de haak zijn.
"Er hebben mutaties plaatsgevonden bij CBB zonder dat we weten wat de echte redenen zijn. We zien ook de komst van een groot aantal buitenlanders die heel snel een identiteitskaart krijgen. Met welk doel gebeuren die dingen?" vraagt Santokhi zich af.
Hij vindt het daarom op z'n plaats dat de bevolking continu op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen rond de verkiezingen. Ook het feit dat er bij de stembusgang van 2015 in meerdere ressorten zaken niet vlekkeloos zijn verlopen, heeft bijgedragen tot dit initiatief.
De politicus wijst erop dat de bundeling van de politieke partijen noodzakelijk is omdat individuele acties minder kracht hebben. Het platform gaat zich ook opstellen als spreekbuis van de bevolking. "We gaan de regering vragen stellen, maar we gaan ook met het Onafhankelijk Kiesbureau en alle andere organen in overleg. En als we zaken opmerken die in strijd zijn met de wettelijke regelingen dan kunnen we gezamenlijk acties ondernemen."