1. vorige
  2. volgende

Santokhi versus Bouterse

De media staan er op een frisse maandagmorgen zoals vandaag vol van het nieuws: VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi en zijn vrienden van V7 hebben president/NDP-leider Desi Bouterse uitgemaakt voor schurk, neppe volkspresident en ga zo maar door. Santokhi en Bouterse zijn al sinds jaar en dag evenals Lionel Messi en Cristiano Ronaldo aartsrivalen. We kunnen terug naar de Segabai-affaire, 8-decembermoorden, de kwestie Roger Khan enzovoort. Bouterse praat over zijn dossier met voldoende bewijsmateriaal om 50% van de VHP te laten opsluiten, terwijl Santokhi vindt dat het land moet worden bevrijd van de ‘schurk’ Bouterse. De beide leiders hebben echter een heleboel met elkaar gemeend, maar de vele verschillen maken hen tot twee verschillende soorten leiders.

Om te beginnen met de overeenkomsten kan worden gesteld dat zowel Bouterse als Santokhi in 2010 zijn voorgedragen als presidentskandidaat respectievelijk door het Nieuw Front en de Mega Combinatie. Hiernaast zijn beide leiders de populairste kandidaten van hun district. President Bouterse haalde met gemak ruim 18.000 stemmen in Paramaribo en V7-leider Santokhi heeft meer dan 14.000 kiezers achter zich kunnen krijgen. Zij hebben ook beiden een geschiedenis binnen een gewapende macht. Denkt u maar aan Santokhi zijn bijnaam ‘Sheriff’; ja, hij is ex-politiecommissaris en Bouterse heeft een geschiedenis met het Nationaal Leger. En nu met de verkiezingen in aantocht leiden zowel de NDP-voorzitter als de VHP-topman twee grote politieke combinaties te weten: V7 (VHP, NPS, DA 91, SPA, KTPI en PL) en de Mega Combinatie/Platform (NDP, Palu, BP 2011, PBO en PDO).

De overeenkomsten zijn misschien vrij interessant, maar wat zijn de verschillen die Bouterse en Santokhi definiëren. De Mega Combinatie is een bundeling met als doel het land tot ontwikkeling te brengen en armoede te bestrijden. V7 daarentegen is er om de NDP en alles waarvoor Bouterse staat te elimineren. U hoeft het niet eens te zijn met mij, maar luister goed naar de speeches van de eerste massameeting en probeer de rode draad te pakken. Binnen V7 hebben zij dus één gemeenschappelijke vijand. Santokhi betiteld overlopers van zijn partij als ‘logo logo’s’, terwijl de NDP zegt ‘soso lobi’. In 2010 is presidentskandidaat Santokhi afgewezen door het volk, terwijl Bouterse met 36 stemmen in het hoogste college van Staat is gekozen tot staatshoofd.

Overall gezien is de huidige president de populairste kandidaat van Suriname en Santokhi is hierbij de runner-up. De NDP is met 18 gewonnen DNA-zetels de grootste partij van het land en ook hier is de VHP met acht assembleeleden runner-up. Zo zijn er tal van feiten die aangeven dat Santokhi de goede nummer twee is en dat kennelijk ook zal blijven. Ronaldo van Real Madrid kan nog zoveel doen, maar zolang Messi van Barcelona actief is in de voetbalwereld zal hij genoegen moeten nemen met de nummer twee positie. Santokhi zal dat ook moeten leren. As long as Bouterse is in the game Santokhi will always be number two. Suriname verdient ontwikkeling. We gaan dus voor nog 5!

Gerad Fernand
  1. santokhi 13
  2. bouterse 11
  3. vhp 5
  4. ndp 5
  5. land 3