1. vorige
  2. volgende

Schaars land bijna gratis van de hand gedaan

PARAMARIBO, 14 mei – Minister Steven Relyveld (NDP) van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, is naarstig op zoek naar bouwland. Het zit de minister zo hoog dat hij domeingrond wil afpakken van burgers die hun cultuurplicht niet nakomen. Maar dan is er een publiek bedrijf dat honderden hectaren bijna gratis van de hand doet.

Volgens parlementariër Mahinder Jogi heeft de Surinaamse Cultuur Maatschappij driehonderd en zestig hectare land in Commewijne verkocht voor nog geen half miljoen euro. De werkelijke waarde leunt tegen driekwart miljard euro aan. De grond is verkocht aan een minister die ooit deel uitmaakte van het huidige kabinet. Hij is nu adviseur van president Desiré Bouterse. Jogi vindt het vooral verschrikkelijk dat zoveel burgers om bouwland zitten te springen.

Het huizenbouwprogramma van de regering stagneert omdat er geen goedkope grond beschikbaar is. De overheid bereidt zich er zelfs op grond te kopen bij particulieren. Met de lap grond die de Surinaamse Cultuur Maatschappij weg gaf hadden zeker zo’n twintigduizend woningzoekenden geholpen kunnen worden. Jogi deed zijn onthulling in het parlement. Hij vindt dat het staatshoofd moet optreden. In elk geval zou de gekochte grond weer terug genomen moeten worden.

  1. grond 6
  2. minister 3
  3. jogi 3
  4. bouwland 2
  5. burgers 2