1. vorige
  2. volgende

Water voor guyaba abop strijkt onterecht met de eer

Dat het dorp Guyaba sinds kort water krijgt, komt niet door een sponsering van voorzitter Ronnie Brunswijk van de politieke partij, ABOP.

Het materiaal komt van de Dienst Watervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen(NH). Ook een lichtmotor om het water vanuit de rivier te helpen pompen naar het dorp komt van de afdeling.

Marlon Oosterling, hoofd van de Dienst Watervoorziening, zegt dat er wederom onterecht politiek wordt bedreven met water.

‘Na jaren weer leidingwater in het dorp Guyaba, dit alles is mogelijk gemaakt door the man himself Bigi Bravo. All sponsered by Bigi Bravo’, prijkt op de Facebook-pagina van de ABOP-jongeren.

Oosterling zegt dat de ABOP-voorzitter inderdaad een verzoek heeft gedaan om water te brengen naar het gebied. NH had dat gebied nog niet aangedaan, omdat het om een werkgebied gaat van het Fonds Ontwikkeling Binnenland(FOB) dat ressorteert onder het ministerie van Regionale Ontwikkeling(RO).

Volgens Brunswijk konden zijn mensen zelf zorgdragen voor de opgravingswerkzaamheden waar de buizen zouden moeten lopen.

De afdeling van Oosterling en de Surinaamse Waterleiding Maatschappij(SWM) hebben een onderzoek laten verrichten naar de haalbaarheid daarvan en is in samenspraak met het Kabinet van de President besloten om het materiaal beschikbaar te stellen.

De Dienst Watervoorziening zou toezichthouden en moest de SWM de zaak daarna goedkeuren. Zoals afgesproken met Brunswijk zou hij zorgdragen voor de opgraving; dat is ook gebeurd door ABOP’ers.

Oosterling zegt dat zijn afdeling bekend was met het probleem van Guyaba. Vooral voor de oudjes vormde het probleem om water uit de rivier te halen vanwege de steile helling.

Het ministerie van NH heeft intussen alle FOB-projecten in het binnenland overgenomen en zal de dorpen zelf voorzien van water. Oosterling geeft toe dat dit enige tijd in beslag zal nemen, omdat in de meeste gebieden er wordt gewerkt met zonnepanalen en moest de afdeling externe deskundigen erbij halen. Ondertussen is er onder meer een samenwerking met Guguplex.

De afdeling Dienst Watervoorziening is druk bezig in het veld. Momenteel worden in Nickerie in totaal 15 km buizen aangelegd, in Saramacca 118 km en in Coronie ook 15 km.

  1. water 6
  2. afdeling 5
  3. oosterling 5
  4. dienst 4
  5. watervoorziening 4