1. vorige
  2. volgende

Wanhopige zoektocht kolenmijn ramp Turkije

Reddingswerkers zijn wanhopig op zoek naar de vermiste Turkse mijnwerkers. Een explosie in de Soma kolenmijn, 450 kilometer verwijderd van de hoofdstad Ankara, heeft tot nog toe aan 205 werkers het leven gekost.

Door de explosie dinsdagochtend vroeg is een put ingestort en worden meer dan 200 mijnwerkers nog vermist. Tientallen werkers wisten zich uit de put te redden. Intussen heeft premier Recep Tayyip Erdogan drie dagen van nationale rouw aangekondigd. Er wordt gevreesd dat dit de meest dodelijke mijnramp in Turkije zal zijn.

Wanhopige familieleden, vrienden en kennissen hebben zich verzameld bij de mijn wachtend op nieuws over hun dierbaren. Volgens de minister van Energie waren er 787 werkers in de mijn toen de explosie, veroorzaakt door een elektrische storing, plaatsvond. Hij zegt dat de hoop vervaagt op het vinden van meer overlevenden.

Koolmonoxidevergiftiging heeft vele levens geëist. Er wordt zuurstof in de mijn gepompt om degenen die nog steeds gevangen zijn te helpen. De elektrische storing veroorzaakte een stroomstoring , waardoor de mijn kooien onbruikbaarzijn geraakt. De mijnwerkers die gevangen zitten, bevinden zich ongeveer 2 kilometer onder de oppervlakte en vier kilometer van de mijn ingang.

In de nacht waren televisiebeelden te zien waarop de reddingswerkers de mijnwerkers uit de mijn hielpen, hun gezichten en helmen waren bedekt met roet en stof. Sommigen werden gezet op brancards van de ambulances. Halverwege vanochtend werden alleen maar doden teruggevonden.

De mijnbouw is een belangrijke industrie in het Soma gebied, maar de veiligheid is al lang een punt van zorg. Turkije had zijn ergste mijn ramp in 1992, toen 270 mijnwerkers werden gedood in de buurt van Zonguldak , aan de Zwarte Zee.

  1. mijnwerkers 5
  2. explosie 3
  3. kilometer 3
  4. werkers 3
  5. reddingswerkers 2