1. vorige
  2. volgende

Chinese groep wil anders investeren in Suriname

PARAMARIBO, 16 mei – Een Chinese investeerdersgroep uit Shandong is van plan op een andere dan de traditionele manier zaken te doen in Suriname. Afgestapt wordt van het zoveel mogelijk winnen van grondstoffen als ruw hout en dat exporteren. Suriname is een te mooie gelegenheid tot handel met het Caribisch gebied en Zuid-Amerika.

De deelname in de Caricom en binnenkort ook in Unasur trekt. “Wij nemen kapitaal en kennis mee. De hoop is vooral om hout in Suriname op grote schaal te verwerken tot meubilair voor export naar het Caribisch gebied en omliggend elanden. De vakbekwaamheid van de lokale arbeid zal daarbij worden verhoogd”, zegt Cao Shusheng van de handelsvereniging in Shandong tegenover de Ware Tijd. Met een delegatie heeft zich in Suriname overtuigd van de mogelijkheden.

Echt in het kopen van onroerend goed is de groep niet. Het is ze wel aangeboden door Surinaamse ondernemers, zegt Ferdinand Welzijn van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. De groep is meer geïnteresseerd in het sluiten van joint ventures. Met zeker één houtbedrijf is overeengekomen om te investeren in grotere machines. Ook wordt geïnvesteerd in een toeristenoord “om zakenlui uit hun provincie voor vakantie naar Suriname te krijgen”, zegt Welzijn.

  1. suriname 5
  2. zegt 3
  3. shandong 2
  4. hout 2
  5. caribisch 2