1. vorige
  2. volgende

De Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN) heeft zaterdag een petitie voor

DEN HAAG - De Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN) heeft zaterdag een petitie voor naleving van de Toescheidingsovereenkomst (TO) bij Buitenlandse Zaken (Buza) minister Winston Lackin ingediend. Dat gebeurde door tussenkomst van Lucretia Redan, zaakgelastigde van Suriname in Nederland. De VSN ging ervan uit dat Lackin op het diaspora seminar in Den Haag aanwezig zou zijn.  

De bewindsman heeft de aanwezigen via Skype toegesproken en VSN voorzitter Mahin Jankie heeft de bewindsman via videoverbinding voorgehouden een petitie te zullen indienen. In de petitie vraagt de VSN naleving van de TO, het in 1975 tussen Suriname en Nederland overeengekomen nationaliteitenverdrag. 

De VSN  zegt het streven van de regering te waarderen om de Surinaamse diaspora te betrekken bij de voortgang en ontwikkeling van Suriname. De wet Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) is een stap in de goede richting en verdient  volgens Jankie een positieve benadering. "Echter is de VSN van mening dat de Toescheidingsovereenkomst, welk een verdrag is en derhalve van hogere orde dan een wet, reeds voldoende waarborgen biedt voor de groep Surinaamse Nederlanders",  die op het moment van de onafhankelijkheid op 25 november 1975 buiten Suriname woonachtig waren. 

En verwijst de VSN in de petitie verder erop dat in het verdrag is opgenomen dat -onder deze overeenkomst vallende personen- te allen tijde als Surinamers behandeld moeten worden. Voor deze groep zijn de vereisten in de wet PSA niet van toepassing. VSN roept de Surinaamse regering op tot naleving van het verdrag.

  1. vsn 8
  2. surinaamse 5
  3. petitie 4
  4. suriname 4
  5. naleving 3