1. vorige
  2. volgende

Mega-suikerrietproject in South Drain

Na Staatsolie Maatschappij Suriname NV gaat ook Green Energy Suriname suikerriet planten en bio-energie opwekken. De jointventure tussen Green Energy Suriname en China Mechanical & Electronic Engineering Tendering Co. Ltd. voorziet in de aanplant van 32.000 hectare aan suikerriet en de opzet van een powerplant met een leveringscapaciteit van 20 megawatt.

Er is vanaf 2010 gewerkt aan dit project, zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Hij was als getuige aanwezig bij de ondertekening van de samenwerking tussen de twee bedrijven gisteravond in Lucky Twins. Het gaat om een landbouwproject en daarom ben ik hier, legt hij zijn aanwezigheid uit. Hij voegt eraan toe dat diverse bedrijven zich hadden aangediend voor de uitvoering van dit project. Na analyse en onderzoek is de keuze gevallen op China Mechanical & Electronic Engineering Tendering Co. Ltd. Er zijn onder andere ook milieu-eisen gesteld. Veel landen gaan ertoe over om bio-energie te produceren en moeten wij de mogelijkheden daartoe ook in overweging nemen, stelt Algoe. Bij de productie van suiker komt er veel afval vrij dat zich goed leent voor de opwekking van energie.

Voor Suriname betekent dit project werkgelegenheid, inkomsten uit de export en leveren Surinaamse bedrijven de inputs. De investering van US$ 50 miljoen komt volledig van de samenwerkende bedrijven, evenals de benodigde technologie. De staat is ingekomen met het areaal dat ligt ten zuiden van South Drain en wordt begrensd door het MCP kanaal en de Corantijnrivier.

Roy Kong Yong Foek, directeur van Green Energy Suriname, zegt dat zijn Chinese counterpart veel ervaring heeft in de landbouw. De suiker die geproduceerd zal worden, is bedoeld voor de export. Yuhang Liang, directeur van China Mechanical & Electronic Engineering Tendering Co. Ltd, is zeer te spreken over de ondersteuning door minister Algoe. Hij zegt heel veel vertrouwen te hebben in het project, vooral omdat de bewindsman expertise uit Cuba heeft toegezegd.

Vanaf de schoonmaak van het terrein te South Drain zal het afval al worden gebruikt, zegt minister Algoe. Hij legt uit dat de powerplant eerst wordt neergezet en daarna de verschillende variƫteiten zullen worden uitgezet. Het project vangt tussen september en oktober aan. De bedoeling is om in maart te beginnen met de aanplant.

  1. suriname 5
  2. project 5
  3. zegt 4
  4. algoe 4
  5. bedrijven 4