1. vorige
  2. volgende

Oud-hoofdredacteur van de Ware Tijd Leo Morpurgo

AMSTERDAM - Oud-hoofdredacteur van de Ware Tijd Leo Morpurgo, was zich al op jonge leeftijd bewust van zijn Joodse achtergrond. Zijn grootvader David Morpurgo was Joods. Na de dood van zijn Joodse vrouw huwde opa Morpurgo een creoolse vrouw met wie hij twee kinderen kreeg waaronder Alfred Morpurgo, de vader van Leo Morpurgo. 

De Joodse opvoeding ontbrak in zijn geheel omdat vader Alfred in het huwelijk trad met Françoise MacDonald, een rooms-katholieke van half-chinese en half-creoolse afkomst. "Ik was me er heel goed van bewust dat ik een Joodse achtergrond had. Dat gevoel kwam meestal op tijdens de Joodse feestdagen. Dan gingen we naar een tante, een zuster van mijn vader. Die maakte altijd van dat Joodse lekkers klaar, met veel geraspte kokos en krenten." Drie weken na het interview overleed Leo Morpurgo op 29 oktober 2013.

Zijn verhaal en nog meer is in korte films te zien in de tentoonstelling 'Joden in de Cariben' in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Over Joodse keukengeheimen, die veel herkenning heeft bij de afro-Surinaamse keuken, is de discussie levendig wie van wie gebruiken heeft overgenomen. De 'treef' is ook een vorm van (bij)geloof die voorkomt in beide culturen.

Verzamelaar Kenneth Bouman, een zeventigjarige Curaçaoënaar uit Surinaamse ouders, leverde naar zijn zeggen de icoonbijdrage voor de tentoonstelling 'Joden in de Cariben'. De iconische prent van Jacques Benoit, Gezicht op Jodensavanne (1830/1831), prijkt prominent op alle aankondigingen van de onlangs geopende tentoonstelling in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Daarnaast heeft Bouman nog enkele pronkstukken gedeeld, waaronder een plantagekaart uit 1760 van Alaxander de Laveau. Daarop is duidelijk het Joodse aandeel in de plantage-economie langs de Surinamerivier te zien. Aan de hand van namen is af te lezen waar welke Joodse familie plantages bezaten.

 

Joden in de Cariben duurt tot juni en komt daarna in aangepaste vorm naar Curaçao en Suriname.
  1. joodse 9
  2. morpurgo 6
  3. amsterdam 3
  4. leo 3
  5. joods 3