1. vorige
  2. volgende

In de eerste week dat het valutaloket bij de Centrale Bank van Suriname is

PARAMARIBO - In de eerste week dat het valutaloket bij de Centrale Bank van Suriname is ingesteld, hebben voornamelijk huurders van woningen gebruik gemaakt van deze faciliteit. Deze categorie wordt gevolgd door mensen die vreemde valuta kwamen kopen voor het betalen van verzekeringen, reisdeviezen en het aflossen van autofinancieringen. In totaal zijn 210 aanvragen gehonoreerd en is 44.500 US dollar en 14.500 euro verkocht. Zo meldt de bank maandag in een communiqué. 

"De eerste week is zeer succesvol verlopen. De Bank had de window via dagbladen aangekondigd. Zij heeft een directe, spontane reactie van het publiek kunnen meemaken, die te maken heeft met normale economische behoeften", aldus de bank. De afhandeling van de transacties had een rustig en ordelijk verloop. Sommige mensen konden niet direct geholpen worden omdat zij de benodigde documenten niet bij zich hadden.

De Bank zal de komende dagen de ontwikkelingen van dit loket verder verslaan. Zij blijft benadrukken dat het gaat om het dekken van kleine noden in het dagelijkse leven. Oppotten en speculatie moeten absoluut vermeden worden. Het publiek wordt in de gelegenheid gesteld om maximaal 300 US dollar of maximaal 300 euro bij de Bank in te wisselen of te kopen met overleg van een legitimatiebewijs en opgave van het doel van verwisseling.

"Deze maatregel is ter verdere ondersteuning van de stabiliteit op de valutamarkt, en met name het vergroten van het aanbod van contante US dollars. De Bank komt zo de kleine klant tegemoet; de burger die af en toe deviezen nodig heeft voor huishuur, creditcardbetalingen, steun aan studerende kinderen in het buitenland, en diverse andere betalingen. Zodoende treedt de Bank de consument tegemoet, maar ook vermindert dit de druk op de banken en cambio's", wordt verder in het bericht gesteld.
  1. bank 8
  2. week 2
  3. mensen 2
  4. kopen 2
  5. dollar 2