1. vorige
  2. volgende

Staats- en regeringsleiders ACP naar Suriname

PARAMARIBO, 17 mei – Staats- en regeringsleiders van de ACP komen in november in Paramaribo bijeen. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De groep van voormalige kolonies in Afrika, het Caribisch gebied en het Stille Oceaan gebied houden hun achtste top.

Die vindt plaats op zes en zeven november. De ministerraad van de ACP (ministers van Buitenlandse Zaken, red.) komt enkele dagen eerder bijeen, eveneens in Paramaribo. Volgens Buitenlandse Zaken is de topconferentie van groot historisch belang. Er moeten belangrijke besluiten genomen worden over de toekomst van de landengroep. De samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie loopt namelijk in 2020 af. De overeenkomst is aan een evaluatie toe.

Speciale gasten tijdens de top zijn onder meer de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en vertegenwoordigers van internationale organisaties. Ook zijn leiders uit andere dan ACP-landen uitgenodigd. Volgens Buitenlandse Zaken zal Suriname ook economisch voordeel kunnen halen uit de top.Het gaat om delegaties uit bijna tachtig landen. Bovendien doet zich weer een gelegenheid voor om Suriname “positief in de internationale schijnwerpers te plaatsen.”

  1. buitenlandse 4
  2. zaken 4
  3. paramaribo 3
  4. acp 3
  5. november 2