1. vorige
  2. volgende

Adhin: Pad van dialoog nu mogelijk

Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling deelt mede namens vicepresident Robert Ameerali aan Starnieuws mee dat het pad van dialoog nu mogelijk is geworden met de Bond van Leraren (BvL). Er moet nog gesproken worden met de vakbond over het uitbetalen van extra uren aan vrouwelijke docenten die met zwangerschapsverlof gaan. Volgens de BvL is deze kwestie al opgelost, wat niet zo blijkt te zijn.

Adhin zegt dat de vicepresident en de vaste commissie van Onderwijs zich ingezet hebben opdat dialoog mogelijk wordt. "Wij hebben vanaf we de brief hebben ontvangen dat de BvL in staking gaat, gezegd dat er gesproken kan worden als de actie wordt opgeheven. Dit is niet gebeurd", stelt de bewindsman. Nu de BvL bereid is onmiddellijk de actie op te heffen, is dialoog mogelijk.

"Het kort geding is vooralsnog aangehouden", zegt Adhin. Hij haalt aan dat vrouwelijke docenten die met zwangerschapsverlof gaan hun basisloon van 28 lesuren behouden. "Als mannelijke collega's langer dan een week verlof willen hebben, moeten ze buiten bezwaar nemen. Zij krijgen de 28 uren ook niet vergoed", legt Adhin uit. Hij merkt op dat tot nu toe van niemand het salaris is ingehouden. De vrouwelijke docenten zijn gewoon uitbetaald. De minister zegt dat om de tafel dit probleem verder besproken zal worden.

De BvL geeft een ander beeld van de zaak. Volgens voorzitter Wilgo Valies is de staking opgeheven, het kort geding ingetrokken en de maatregel over het niet uitbetalen van de extra uren teruggedraaid. Minister Adhin stelt dat de BvL een verkeerde voorstelling van zaken geeft. De vicepresident zou in contact treden met de vakbond.
  1. bvl 6
  2. adhin 5
  3. minister 3
  4. vicepresident 3
  5. dialoog 3