1. vorige
  2. volgende

Alliance komt langzaam maar zeker uit dip

Rudy Soerodimedjo (links) bekijkt samen met een medewerker van het staatsbedrijf Alliance het plantmateriaalHet staatsbedrijf Alliance komt langzaam maar zeker uit een dip. De aanplant die in eerste instantie was teruggelopen tot 60 hectare, is inmiddels uitgegroeid tot 100 hectare. Ook financieel ziet het er positief uit. “Toen ik in 2003 werd aangesteld, hadden de mensen 10 maanden geen salaris ontvangen. Ze waren zwaar ontevreden, maar zijn steeds door blijven werken aan het onderhouden van de planten. Echter konden ze niet veel doen, waardoor de aanplant terugliep tot 60 hectare. We zijn toch de mensen blijven motiveren door te gaan”, zegt Faizel Kurban, één der coördinatoren van het staatsbedrijf die sedert 2003 door de overheid is aangesteld om de plantage draaiende te houden. Dat heeft erin geresulteerd dat Alliance opnieuw toekomstperspectief heeft.

Alliance, gelegen aan de rechteroever van de Commewijnerivier, ondergaat historische veranderingen. De citrusaanplant is vermeerderd en verjongd, zodat de productie hoger wordt. Het staatsbedrijf was voorheen onder supervisie van Rudy Soerodimedjo, die vanaf 2011 werd aangetrokken om de productie te verhogen. Volgens Soerodimedjo is er enorm hard gewerkt om de productie te verhogen. Met de weinige middelen die van de overheid als subsidie wordt verkregen, wordt toch geprobeerd een stap te maken richting daadwerkelijke rehabilitatie. Zo is er equipment gekocht, is er verjonging gepleegd en is een ‘nursery’ aangelegd, waarna een feasibility study is gedaan. Volgens Soerodimedjo is het nu wachten op de middelen om het grote rehabilitatieplan uit te voeren.

Gerrit Breinburg, president-commissaris van het staatsbedrijf, zegt dat elk plan om Alliance weer tot een bloeiend bedrijf te maken, gevolgd wordt door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Er wordt vooral uitgekeken naar partners uit de private sector, zodat de plannen om de plantage weer tot bloei te brengen gezamenlijk kunnen worden gerealiseerd.
Breinburg staat aan het hoofd van een delegatie die regelmatig bezoeken brengt aan de plantage om toezicht te houden op de werkzaamheden die nu plaatsvinden.
Alliance telt op dit moment 33 werknemers. Daarvan zijn er 22 actief op het veld. De rest is ondersteunend bij de technische dienst of werkzaam bij de verpakkingsloods. Uitgaande van 1 werknemer per hectare voor citrus, heeft Alliance met 400 ha minstens 400 personen nodig. Op dit moment is reeds 100 ha in productie.

  1. alliance 7
  2. staatsbedrijf 5
  3. soerodimedjo 4
  4. hectare 4
  5. productie 4