1. vorige
  2. volgende

Medisch analisten AZP schieten Sint Eustatius te hulp

PARAMARIBO - Tefanja Saidam en Simone Trouw, twee medisch analisten van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), zijn woensdag via Amsterdam naar Sint Eustatius vertrokken om te assisteren in het laboratorium. Op het eiland zijn namelijk alle laboratoriummedewerkers en een deel van het ziekenhuispersoneel positief getest op het coronavirus. “Het is een erkenning voor het niveau van onze gezondheidsmedewerkers dat wij onze kennis met het eiland mogen delen”, zegt John Codrington, hoofd klinisch chemie laboratorium van het AZP, tegen de Ware Tijd.

Het kleine laboratorium op Sint Eustatius is door de Covid-19-besmettingen praktisch stil komen te liggen, terwijl de coronauitbraak op het eiland nog gaande is, vertelt Codrington. "We weten niet hoe lang het herstel van de medewerkers zal duren. Maar om het laboratorium draaiende te houden, hebben we twee vrouwelijke medisch analisten voor minimaal één maand gestuurd."

Zij kunnen de zogenaamde virustesten - Polymerase Chain Reaction/PCR - uitvoeren en zijn volgens Codrington allround en overal inzetbaar. "Het eiland heeft gekozen voor onze analisten. Dat is een groot pluspunt. Ons kennisniveau wordt goed ingeschat in de positieve bijdrage die wij kunnen leveren." Ook Nederland stuurt een team van ziekenhuisverpleegkundigen naar Sint Eustatius.

Het regelen van de reis vanuit Suriname ging vanwege het gesloten luchtruim niet gemakkelijk, aldus Codrington. "Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om alles op tijd rond te krijgen." De medisch analisten vliegen uiteindelijk vanuit Amsterdam naar Sint Maarten, waarna ze met een charter naar Sint Eustatius gaan. Het eiland zal de kosten betalen. Met het vertrek van het duo komt de testcapaciteit in het laboratorium van Suriname niet in gevaar. "Wij onttrekken hen niet uit de dagelijkse routine van de testen. Zij houden zich normaliter met andere werkzaamheden bezig in het lab."

De besmettingen in Suriname nemen sterk af. Er worden veel minder patiënten in de ziekenhuizen opgenomen, aldus Codrington. Dat heeft onder meer te maken met de Covid-19-maatregelen. Daarnaast speelt volgens hem het klimaat een gunstige rol bij de indamming van het nieuwe coronavirus. "Ik geloof in een combinatie van beide, dus temperatuur en de hoge relatieve vochtigheid die impact hebben op de verspreiding van het virus. Bovendien 'schuilen' nu minder mensen bij elkaar onder één dak waardoor de kans op verspreiding van het virus ook afneemt."

  1. sint 5
  2. laboratorium 5
  3. eiland 5
  4. codrington 5
  5. analisten 4