1. vorige
  2. volgende

Suriname Dia dit jaar zonder publiek

Nadat de Suriname Dia straks op het Onafhankelijkheidsplein wordt aangestoken, zullen nog 108 dia’s die samen de Surinaamse kaart vormen, het plein verlichten. "Er zal gebeden worden voor land en volk," zegt Anil Manurat, voorzitter van de Culturele Unie Suriname (CUS). "Maar we vragen de mensen thuis om tegelijk met ons ook een dia aan te steken en met ons mee te bidden." Door de Covid-situatie mag er dit jaar bij het aansteken van de reuzen dia geen groot publiek aanwezig zijn. Het evenement brengt normaal een paar duizend mensen op de been.

Ram, Sita en Hanuman zullen er wel zijn. Ze zullen zich niet op de traditionele wijze aanmelden: Hanuman "vliegt" normaliter zelf naar het plein terwijl Ram en Sita met een "hemelwagen" aankomen. Er zal geen grootse Ramlila opvoering zijn. In plaats daarvan is er een 'dance act' om de drie goden binnen te halen. Ram en Sita steken de dia traditiegetrouw aan. President Chan Santokhi mag als één van de eersten ghee toevoegen.

Er is ook geen beurs en expositie. Publiek, behalve de genodigden, is niet toegestaan. De veiligheid zal daar op toezien, deelt Manurat mee. Het publiek mag ook geen ghee komen toevoegen na het officieel gedeelte. Op geen van de drie dagen dat de dia aanblijft tot zaterdag wanneer het officieel Divali is, is toegestaan dat het publiek ghee komt toevoegen aan de dia.

"Jammer, het is heel jammer dat het zo moet," zegt Manurat. "Maar wij moeten ons houden aan de regels anders zou het Covid-team ons geen toestemming geven om het te doen. Zij zijn bang dat er weer een massa zou komen." Alleen de genodigden, ruim 50 personen, zullen het aansteken van de dia van dichtbij mogen meemaken. Het evenement wordt live uitgezonden.

De Suriname Dia blijft tot zaterdag staan op het plein, maar het is het publiek verboden ghee toe te voegen. (Foto: René Gompers)

Manurat deelt mee dat de samenleving toch nog kan participeren. "We gaan 108 dia’s aansteken in de vorm van Suriname en bidden voor land en volk," geeft hij aan. "We gaan bidden om door de crisis en Covid te komen bijvoorbeeld. We vragen het publiek om tegen kwart voor 8 (vanavond) om ook een dia aan te steken en te bidden. Ze mogen het posten op Facebook, liefst op de pagina van CUS. Een kettingreactie om de wereld te wijzen dat wij landelijk Divali vieren."

René Gompers
  1. dia 9
  2. publiek 6
  3. suriname 4
  4. bidden 4
  5. ghee 4