1. vorige
  2. volgende

Vijftien maanden celstraf voor inbraak

Steven A. is door rechter Marie Mettendaf veroordeeld tot een celstraf van een jaar en drie maanden onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Op 23 maart 2014 heeft de veroordeelde samen met nog iemand een inbraak gepleegd in de woning van een onderinspecteur van politie in het district Wanica. De benadeelde betrapte hen op heterdaad.

De benadeelde was met zijn familie op stap. Hij kreeg een melding van het alarmsysteem op zijn mobiele telefoon. De politieman haastte zich naar zijn woning en merkte op dat alle lichten uit waren. Ook bleek de achterdeur van zijn woning geforceerd te zijn en die stond open. De politieman ging zijn woning binnen en hoorde twee stemmen. Hij schreeuwde ‘politie’ en loste een waarschuwingsschot. Beide mannen probeerden zich uit de voeten te maken. Daarna loste de politieman een schot af en Steven A. werd in zijn been geraakt.

Bij de inbraak werd de woning overhoop gehaald en de verdachten maakten drie ringen van een kindje buit. Officier van justitie, Reshmi Rathipal, voerde aan dat de veroordeelde steeds ontkent. Hij beweerde dat hij met zijn vriend naar de woning ging, omdat zij vriend geld moest ontvangen van de benadeelde. Ook beweerde Steven A. nooit in de woning geweest te zijn, terwijl de benadeelde hem in zijn huis aantrof. Ook zei de veroordeelde dat hij niet de intentie had om de inbraak te plegen.

Rechter eens met Openbaar Ministerie
Rathipal bleef stilstaan bij de manier waarop de inbraak gepleegd was. De daders ontkoppelden de elektrische kabels, waardoor het helemaal donker werd. Dit gebeurde rond kwart voor negen ‘s avonds. Daarna pakten zij een ladder en rukten delen van het plafond eraf. Zij klommen in de vliering en ontkoppelden het alarmsysteem. Vervolgens gingen zij de woning binnen, maar de agent kreeg toen al die melding op zijn mobiele telefoon. De daders konden daarom op heterdaad betrapt worden.

Rathipal vindt het erg dat de veroordeelde kans zag om in te breken bij een politieagent. Daarnaast blijft hij ontkennen, terwijl de feiten overeind staan.Rathipal voerde aan dat als de veroordeelde niet de intentie had om de inbraak te plegen, zou hij plat gaan liggen toen de benadeelde waarschuwingsschoten loste. Integendeel nam hij de benen. Zij eiste een celstraf van een jaar en drie maanden onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht tegen Steven A.
Mettendaf merkte op dat het feit niet door één persoon gepleegd kan worden in zo een korte tijd. Zij vond dat beide personen zich schuldig hebben gemaakt aan dit feit. Rechter Mettendaf vonniste conform de officier van justitie.

Wanita Ramnath
  1. woning 8
  2. veroordeelde 5
  3. inbraak 5
  4. benadeelde 5
  5. steven 4