1. vorige
  2. volgende

Jamaica legaliseert marihuana

Jamaica stemde vorig week in om het bezit van kleine hoeveelheden marihuana te legaliseren. Dit betekent nu verzachting van de straffen voor bezit van kleine hoeveelheden marihuana en tegelijkertijd versoepeling van de jarenlange spanningen tussen de overheid en de Rastafari gemeenschap op het Caribisch eiland. De wet opent nu de weg voor een gereguleerde cannabisindustrie, echter benadrukken de wetgevers dat de wet “niet zal leiden tot een free-for-all in de groeiende handel of export van ganja”. Voorstanders van marihuanalegalisering vierden de ontwikkeling als een overwinning voor het land, waar de culturele wortels van marihuana heel diep liggen.

Jamaica voegt zich hiermee bij een groeiend aantal landen over de hele wereld. Argentinië, Colombia en Mexico hebben het bezit van kleine hoeveelheden van ‘pot’ al geruime tijd gedecriminaliseerd. Chili en Costa Rica overwegen om marihuana medisch in te zetten. Guatemala heeft het legaliseren van het ‘geneesmiddel’ al voorgesteld.

Parlementariër Carl Breeveld is van mening dat de discussies over dit onderwerp in Suriname nog op gang moeten komen. “Ik wil niet voorbarig zijn door nu al een standpunt in te nemen. Je wil het proces volgen om te weten wat er in de samenleving leeft. Ik ben persoonlijk geen voorstander van drugsgebruik. Ik vind dat wij zelfs zeer voorzichtig moeten zijn met alcohol. Het is belangrijk om hierover na te denken. Jamaica volgt nu een logischere weg, omdat de roots van de Rastafari daar is. Dat is inherent aan het gebruik van marihuana, dat ook een religieuze kant heeft.”
“In de medische wetenschap wordt vaak gebruik gemaakt van drugs om bijvoorbeeld pijnen te verminderen. Hier gaat het dan om een geneesmiddel, maar als het gaat om een genotsmiddel ben ik persoonlijk niet zo enthousiast over het gebruik van drugs”, aldus Breeveld.
Jamaica is de geboorteplaats van Rastafari. De volgelingen beschouwen het gebruik van marihuana vaak als heilig. De Rastafari gemeenschap kan voor het eerst in de geschiedenis van dat land, voor religieuze doeleinden, vrijelijk gebruik maken van cannabis.

Kavish G.

  1. marihuana 6
  2. gebruik 5
  3. jamaica 4
  4. rastafari 4
  5. bezit 3