1. vorige
  2. volgende

Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 241

“Nou, heren, proost: de jongste IDOS-peilingen van John Krishna zijn de deur uit.”
“En daaruit blijkt dat mijn paarse partij weer eens de meeste stemmen en zetels binnenhaalt.”
“Wij liggen er niet wakker van; de beste opiniepeiling is de verkiezing zelve en daar bepaalt John Krisna niet de uitslag.”
“Wat een dommie ben je weer: John bepaalt ook niet de uitslag van de opiniepeiling, maar de geïnterviewden.”
“En als ik jullie Groenen was, zou ik wel degelijk wakker liggen van de uitslag; zien jullie niet in dat jullie binnen dat V 7-ding met veel mazzel en pazzel niet meer dan drie zetels zullen halen? Vooral omdat intussen zowat al jullie stemmentrekkers gepaarst zijn geworden. Vandaag nog weer een aantal in Para.”
“Geen nood; let them go. We vullen hun plaatsen met anderen.”
“Ja, met losers en avonturiers die nergens anders iets verkiesbaars voor zichzelf binnen hebben kunnen halen en nul op hun rekest kregen.”
“Verraad, paraat beraad, wij Groenen staan altijd paraat. Laat IDOS maar peilen, reilen en zeilen; het is gewoon tijd- en geldverlies. V 7 haalt minstens 26 zetels.”
“Waarom denken mensen in dit land dat ze met kaal gebluf de werkelijkheid kunnen overbluffen? De IDOS-peiling van mei 2010, dus vlak vóór de vorige verkiezingen, gaf bijvoorbeeld aan dat de BVD, die partij van Dalieppe en Dadarm, niet zichtbaar zou zijn.”
“Ay, ik was op die slotmanifestatie van die partij aan de Hoogestraat, boi, stampvol was het toen, met gele leeuwvlaggen, -truitjes en Kasimex Houseband die de menigte helemaal wild maakte.”
“En wat schreeuwde de toenmalige BVD-voorzitter het publiek in? ‘De BVD haalt tussen de 20 en 26 zetels!!’ Eindstand: nul, zero, nada zetels. De zo bekritiseerde opiniepeiling is keihard uitgekomen, ook mbt de overwinning voor paars en de afgang van groen.”
“Ook in het buitenland blijken opiniepeilingen vaak griezelig dichtbij de werkelijkheid te komen.”
“Maar onze grote Sabi-so, voorzitter Paul de Pientere.....”
“Alias Stichting Makmur Tjekre-tjekre, the soundbattleorgaman die eindelijk z’n show mag voortzetten op geoccupeerd haventerrein...”
“Wil je me niet onderbreken? Ik zei dus... jasses, wat zei ik weer? O ja, dat Pientere Paul zegt dat hij alleen maar in z’n eigen opiniepeilingen gelooft.”
“Ik wist niet dat hij z’n eigen peilingenbureau had.”
“Ja mang, die werkt volgens mij zo: op een vergadering te Zoelen, Ellen en Tamanredjo (n = 3) schreeuwt de voorzitter tussen de vlaggenwappers door: ‘Wie van jullie gaat op ‘onsje partei sjtemmen?”
“En in de pers komt dan: PL-opiniepeiling in Commewijne toont aan dat alle zetels van Commewijne naar PL zullen gaan. En in zo een peiling gelooft hij.”
“En zelfs zijn jongste aanhanger zal zeggen:’oom Paul mag blij zijn als hij landelijk binnen V 7 vier zetels haalt.”
“Maar opvallend vind ik bij al de onlangse peilingen het grote aantal ‘zwevende’ kiezers.”
“In feite zal deze groep de doorslag kunnen geven.”
“Als ze in meerderheid één bepaalde keuze maken, ja dan. Maar vaak blijkt dat een deel van hen niet gaat stemmen en de rest stemt volgens dezelfde verhouding als de niet-zwevende kiezers.”
“Maar kan het niet zo zijn dat deze groep sterk beïnvloed zal worden door de opiniepeilingen? Dus: omdat de peilingen uitwijzen dat Paars in alle districten sterk staat, kunnen de zwevende kiezers zeggen: ’hmmm, dan zal ik ook paars stemmen, want ik stem liever op de sterkste.”
“Dat kan. Maar het kan ook dat de zwevende kiezer juist zegt: ‘uit de peilingen blijkt dat Paars al meer dan genoeg heeft, ik stem dan V 7, of ik steun een kleinere partij die niet ter wille van de zetelwinst in een waterhoofdcombinatie is gaan hokken.”
“Dat kan, maar dat denk ik niet, omdat de doorsnee-kiezer toch liever z’n kostbare stem uitbrengt op een ‘mogelijke winnaar’ dan op een veronderstelde loser of een kleintje.”
“In dat geval komt jouw Chandrika binnen V 7 niet boven de tien zetels.”
“Je bent dronken! Binnen de V 7 haalt de Oranje partij zeker 14 zetels. Onze etnische groep is niet voor niets de grootste in Suriname.”
“Maar die is ook het meest geïntegreerd in alle partijen in SU.”
“Maar daarom heeft mijn Oranje voorzitters alle oranjen terug naar hun huis geroepen.”
“Wat de grootste fout van hem is geweest. Hij zal het dus meer dan voornamelijk moeten hebben van kiezers die op hem lijken.”
“Daar is toch niets fout aan? Dat doen andere partijen toch ook?”
“Jawel, maar wil je groeien naar een partij die de president zal voortbrengen, moest je vanaf het begin zwaar breed naar buiten zijn gekomen, en niet eerst etnisch smal. Ik stel je een concrete vraag: hoeveel niet-Hindostanen zullen op Oranje stemmen?”
“Jammer dat niet gevraagd kon worden naar de etnische afkomst van de zwevende kiezers. Zouden dat voornamelijk ‘gemengden’ zijn?”
“Waarom moeten we tijdens een opiniepeiling naar de etnische afkomst van de mensen vragen? Dat is weer dat verderfelijk hokjesdenken in stand houden.”
“Ben ik met je eens, maar waarom wordt dat tijdens de nationale volkstelling dan nog steeds gedaan?”
“Dus volgens jouw prognose haalt V 7 maximaal 17 zetels, dat is een derde van 51 zetels. En waar gaat dan de rest van de zetels, beste borrelanaal-ist, volgens jou dan naar toe?”
“Vijf voor Lonneman, twee voor de Doeman en de rest, 27 zetels, gaat naar mijn Baas-partij, met jongeren als Ashwint van Wonderwijs, liefdeszanger Ramadu, backhome buddy Rick Kent-z’n-huis en nieuwen als ex-skowtu Keshor en Remmy Polloow en ervaren rotten zoals knieval-crisismanager Rabin Parm-isser, loud en breedspreker Rash Loekie en djumpingpodiumman miester Keba.”
“Ach, met populistische beloften als kinderbijslag verhogen en straks geen geld hebben om dat populisme te bekostigen, kan een kind zelfs de verkiezing winnen.”
“Maar jullie stijve Ronald zei net vóór de vorige verkiezingen dat verhoging van de oudedagsvoorziening niet op z’n agenda stond en toen gingen duizenden zestigplussers zo ‘whoeps’ de paarse kant op, want daar werd wel de verhoging aangekondigd, en die is er ook gekomen.”
“Ja, en dankzij die verhoging kan jij hier wekelijks komen zuipen, mooi hoor. Gelukkig droeg mijn Ronald dit soort populisme niet in zijn vaandel.”
“Ja, maar wel zichzelf en die Shanti-Shanti fijntjes op staatskosten tot in lengte van dagen regelen met allerlei voorzieningen.”
“Ze hadden daar recht op en dat is niets vergeleken met het plunderen van de schatkist wat daarna, dus na mijn Ronald Jaaah, volgde. Ala dalla keba, koers e stijg, kijk nu.”
“Daarom worden nu vanuit de Centrale Bank allerlei noodmaatregelen getroffen om alhier de druk op de US dollar te verminderen. Naast een dollarloket voor kleine aankopen, kunnen onze Chinese broeders nu met de nodige stukken bij de Chinese Southern Commercial Bank voor meer dan 200 miljoen US dollar aan importen uit China rechtstreeks aan de leveranciers in China in Soen Yi’s of Tjaw Minh’s of hoe die Chinese munt ook heet, overmaken.”
“Hun munt heet de Yuan, dommie, en is nu een van de vijf wereld-munteenheden.”
“Kon jullie Frontding dat in tien jaren regeerbeleid niet doen in plaats van maar emmers te boren en die chanteur z’n landroversgang te laten gaan?”
“Heren, willen we de ethische code van de verkiezingen volgen en geen oude koeien uit de sloot halen?”
“Alsjeblieft, voorzitter, mag het? Eventjes maar! Het is toch zo lekker om die oude koeien uit die sloot vol stinkende laba-laba tokotoko blebber-blubber te halen. Al die morserij uit ons recente verleden komt dan weer even naar boven.”
“En zien jullie niet dat er deze verkiezingen een grote schoonmaak zal plaatsvinden? Een stel loslopende losers, verliezers, dat krampachtig probeert toch ergens binnen te komen, gaat samen met een paar losers-partijen van de tafel geveegd worden.”
“Wij van de Oranjepartij komen in het regeercentrum, honderd procent.”
“Dan hadden jullie, net als Paars, desnoods als VHP+ de verkiezingen moeten ingaan.”
“Ja, ja, dat zie je al in je alcoholische koortsdromen: het paarse tafeldoek zal de hele tafel bedekken en al die andere kleuren bedekken of wegwaaien.”
“Ja mi boi, na dat sa pesa. Ik geef een rondje daarvoor. Leve mijn ‘w’o-wini-peiling.”
“Ik drink deze toast niet.”
“Dringi jongu, ondanks joe lasi-peiling.”

Rappa
  1. zetels 13
  2. partij 7
  3. opiniepeiling 5
  4. haalt 5
  5. verkiezingen 5