1. vorige
  2. volgende

Stichting 8 december wil '25 februari' niet als nationale vrije dag

PARAMARIBO - Stichting 8 december 1982 wil dat de regering de gewijzigde Amnestiewet van 2012 intrekt. Ook wil zij dat 25 februari, de Dag van de revolutie (later de Dag van bevrijding en vernieuwing), niet langer een nationale vrije dag is. Deze verzoeken heeft Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de stichting, gisteren gedaan bij de traditionele bloemenhulde in verband met de 8 december-herdenking bij het nationaal monument Bastion Veere in Fort Zeelandia. Dit is de plek waar 38 jaar geleden vijftien mannen zijn doodgeschoten.

Diverse hoogwaardigheidsbekleders onder wie president Chandrikapersad Santokhi en echtgenote, de ministers Kenneth Amoksi (Justitie en Politie), Krishna Mathoera (Defensie) en Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking), de ambassadeur Karin Williams van de Verenigde Staten en Henk van der Zwan, de tijdelijk zaakgelastigde van Nederland, waren aanwezig.

Oemrawsingh stelde in zijn toespraak dat een nieuw tijdperk is aangebroken; een nieuwe kans om zonder angst in vrijheid te leven. "Het is aan ons de toortsen over te nemen en brandende te houden. Het is aan ons de poorten naar recht en rechtvaardigheid open te houden voor alle generaties die na ons komen. Er is geen ruimte voor geweldverering en straffeloosheid", riep hij op. Hiermee zette hij aan de regering gedane verzoeken kracht bij.

Santokhi stelde op vragen van journalisten dat er een commissie is ingesteld om te adviseren over het verzoek om 25 februari te schrappen als nationale vrije dag. "Ik kijk uit naar het advies", aldus het staatshoofd. Voor het intrekken van de Amnestiewet moet de stichting De Nationale Assemblee als wetgevend orgaan benaderen.

Oemrawsingh zegt dat de stichting samen met alle rechtgeaarde Surinamers zal blijven strijden voor het gedachtegoed van vrijheid, democratie en rechtsstaat. "Na 38 jaar is het genoeg geweest. Wij moeten met z'n allen ervoor zorgen dat we een land blijven met een geheugen."

Het fundament voor de rechtsstaat en democratie is onuitwisbaar en zeker niet het resultaat van een foutief denken, stelde hij. "De vijftien martelaren geloofden in de kracht van het woord, de overwinning van de waarheid en de inspiratie van de vrijheid. Wij moeten zorgen dat deze vijftien mannen met trots vanuit de hemel naar ons hier kijken vandaag. De toorts is overgedragen en in goede handen. Het is nu aan ons!"

Santokhi kreeg van Oemrawsingh het boek 'Recht en waarheid maken vrij' van journalist Noraly Beyer. Hierin staat onder meer een kleine biografie van elk slachtoffer aangevuld met getuigenissen van directe nabestaanden. Het staatshoofd heeft daarna als eerste, samen met Oemrawsingh, een krans gelegd bij het monument.

  1. stichting 4
  2. dag 4
  3. nationale 3
  4. oemrawsingh 3
  5. vijftien 3