1. vorige
  2. volgende

De afgelopen jaren is steeds meer marihuana vanuit Jamaica naar Suriname

PARAMARIBO - De afgelopen jaren is steeds meer marihuana vanuit Jamaica naar Suriname gesmokkeld. Evenals de toegenomen smokkel naar Guyana, Haïti, Barbados, Trinidad en Tobago en Curaçao gebeurt dat in sommige gevallen in ruil voor cocaïne. Zo staat in het 2014 rapport van de International Narcotics Control Board (INCB). Het rapport werd dinsdag in Londen, Groot-Brittannië, gepresenteerd. 

In het document staat verder dat het gros van de smokkelwiet wordt vastgemaakt aan de onderkant van schepen voor Suriname, Guyana en Trinidad en Tobago. De meeste smokkel vindt plaats via de havens in Montego Bay en Kingston.

Volgens de INCB is Jamaica in de regio nog altijd de grootste producent en exporteur van marihuana. In 2013 zou op een oppervlakte van ruim 15.000 hectare marihuana zijn verbouwd. Jamaica heeft in totaal ongeveer 120.000 hectare grond die wordt aangewend voor landbouw. De statistieken tonen dat in 2013 maar liefst 30.900 kilo marihuana in beslag is genomen, in vergelijking met 66.832 kilo het jaar daarvoor.

De Jamaicaanse marihuanasmokkel richt zich volgens het INCB rechtstreeks op Canada en Groot-Brittannië, maar ook op de Bahamas, Cayman Islands, Dominicaanse Republiek en Haïti voor doorvoer naar Europa en de Verenigde Staten. De verdiensten uit de drugshandel worden volgens het bureau gebruikt ter financiering van andere criminele activiteiten. De drugs in Jamaica, waaronder ook cocaïne, worden verhandeld in ruil voor geld, wapens en goederen. De INCB merkt ook een stijgende marihuanaproductie op in Dominica en Sint Vincent en de Grenadines.

  1. marihuana 4
  2. jamaica 4
  3. incb 4
  4. suriname 2
  5. smokkel 2