1. vorige
  2. volgende

Brunswijk in zijn sas over opkomst publiek

Dansend en rappend kwam de voorzitter van ABOP, Ronnie Brunswijk, het podium op in het André Kamperveenstadion zaterdag. Hoewel het regende gaf de politicus een show weg aan het massaal opgekomen publiek. ‘Bigi Bravo’ was in zijn sas over het succes van de ‘krachtmeting’ van zijn partij. “Ik daag de andere partijen, ook de NDP, uit om dit na te doen!” riep een zelfverzekerde Brunswijk.De veiligheidsdienst hield met moeite het enthousiastepubliek achter de dranghekken.

Het publiek werd behalve door de felle zon ‘warm’ gehouden door verschillende optredens en krachtige korte toespraken voordat Brunswijk aan de beurt was. “Ie sji fa un spang a stadion dya”, merkte ‘Warrior Princes’ Alice Amafo op. “Te don sama e kon koni, koni sama e ati e bron. Maar we moeten standvastig en onbevreesd blijven als soldaten.”Minister Edward Belfort, aangekondigd als ‘Tigri Barba’, merkte op dat de opkomst het bewijs is van de behoefte aan verandering. “Unu weri kaba. Den pina un langa. W’o go teki den zetel. Ook al ga je in het buitenland kernen installeren. We pakken de zetels!” De hitte werd opgevolgd door flinke regenbuien. Het publiek trok weg van het veld maar kwam terug toen het tijd was voor Brunswijk’s toespraak.

De menigte kwam helemaal los toen de ABOP-voorzitter zich van de vele kledingstukken die hij aanhad ontdeed, tot hij zijn juiste ABOP-tenue overhield. De pangi’s en sjaals die hij eerder cadeau gekregen had, knoopte hij los en gooide ze naar de mensenmassa. Daarna deed hij een aantal truien uit die hij eveneens gooide in het publiek. De veiligheidsmannen zetten alles in om de dranghekken op hun plaats te houden. De druk werd groter toen Brunswijk verwees naar een tas met geld die gedragen werd door een assistent. Echter kwam ‘Bigi Bravo’ niet tegemoet aan de verwachtingen van de stotende mensen. “A no verantwoordelijk fu go trowe moni now.Wo kisi mankerie so. Wan tra lesie.”

Brunswijk daagde de andere partijen uit om overdag een massameeting te houden. Ook de NDP bleef niet bespaard. “We werken tot 2015 met ze. Daarna komt er een nieuwe overeenkomst. Now na let mi sji your motions.” De ABOP-leider daagde ook degenen uit die vinden dat hij geen visie heeft. “Ik ga ze verrassen. In maart 2015 ben ik bachelor in bedrijfskunde. En als je visie had zat je in de coalitie net als Brunswijk.” Gestoken in geel zwart kondigde Brunswijk een grote overwinning aan bij de verkiezingen in 2015. Als president zal hij grote veranderingen doorvoeren. Hij lichtte enkele punten uit het regeerprogramma van ABOP voor 2015-2020. Een van de belangrijkste is het invoeren van de kinderbijslag naar het model van Frans-Guyana, ‘L'allocation familiale’. Dit tot groot genoegen van de duizenden aanwezigen. Dansend sloot Brunswijk zijn toespraak af. “We hebben bewezen dat ABOP groot is. De structuren hebben me niet teleurgesteld.”

René Gompers
  1. brunswijk 7
  2. abop 6
  3. kwam 4
  4. publiek 4
  5. dansend 2